Zo viert Sint-Oedenrode dat de examens voorbij zijn

Het begon elf jaar geleden als een weddenschap. Een leraar op een vmbo-school had een hele moeilijke klas. Om ze gemotiveerd te houden beloofde hij dat als de leerlingen twee jaar goed zouden doorwerken, hij een galafeest voor ze zou organiseren. „Ze hebben me aan mijn woord gehouden”, zegt die leraar Nederlands, Rob Verschuren (58).

Inmiddels is het een traditie op het Fioretti College in Sint-Oedenrode, een Brabants dorp halverwege Den Bosch en Eindhoven. Elk jaar vindt daar, aan het eind van de examenperiode, een galafeest plaats, dat veel weg heeft van een Amerikaanse Prom Party.

Ook deze week liep Sint-Oedenrode weer uit om het schouwspel te zien: jongens in smoking en meiden in galajurken, die in een lange, bonte stoet naar het feest in kasteel Henkenshage in Sint-Oedenrode rijden, een tochtje van amper een kilometer. De leerlingen rijden in de meest uiteenlopende voertuigen: er komen Ferrari’s voorbij en verlengde Hummers, maar ook tractors, Mini Coopers, opgetuigde Golfjes en prachtige oldtimers.

Op het eind van de avond wordt traditiegetrouw de Prom King en Prom Queen gekozen. Het stel mag een avondje uit eten en naar de schouwburg. „Het is natuurlijk onmogelijk kiezen”, zegt Rob Verschuren, „soms nemen we iemand die op school altijd wat teruggetrokken is geweest.” Volgens de leraar is de verkiezing een belangrijk onderdeel van de avond. „Elk jaar krijg ik weer de vraag van leerlingen: doen ze weer de koningin kiezen dit jaar, meester?”

Er wordt flink gedronken op het gala. Is Verschuren niet bang dat het uit de hand loopt? Niet echt. Het is geen doorsnee uitgaansavondje, volgens Verschuren zijn de vmbo’ers onder de indruk van de sfeer op de avond. „Die galakleding doet wat met ze. Ik ben nooit op een hoeren- en pooierfeest geweest, maar ik stel me zo voor dat het er daar anders aan toe gaat.”

    • Martijn van de Griendt
    • Jan Postma