Wilders runt bedrijf vanuit Kamergebouw, meldde oprichting niet

Wilders zegt dat hij de griffie gevraagd heeft het bedrijf niet te registreren. Foto NRC / Vincent Mentzel

Geert Wilders richtte in februari 2010 een bedrijf op dat vanuit het Tweede Kamergebouw opereert, maar heeft verzuimd dat te melden bij de registers van de Kamer. Als parlementariër is hij echter verplicht dit te doen.

Alle nevenactiviteiten, inkomsten en zakelijke belangen moeten worden gemeld. De Volkskrant schrijft vanochtend dat als doel van het bedrijf door de PVV-leider is opgegeven “het verwerven en exploiteren van rechten van intellectuele eigendom”.

Exploitatie OnLiberty BV vanuit gebouw Tweede Kamer

Ook kan Wilders, die zich altijd heeft verzet tegen openbaarheid van zijn financiën of die van zijn partij, het bedrijf gebruiken voor beleggingen en investeringen. In een uittreksel van de oprichtingsakte is te zien dat hij het bedrijf OnLiberty BV exploiteert vanuit het gebouw van de Tweede Kamer.

De naam OnLiberty verwijst naar het boek On Liberty (Over Vrijheid) uit 1859 van de Britse filosoof John Stuart Mill. Het boek wordt in de Verenigde Staten vaak gebruikt als referentie voor auteurs en sprekers uit het anti-overheid- en anti-islamkamp.

Wilders: niet ongebruikelijk

Wilders zegt in een reactie dat hij uit veiligheidsoverwegingen niet zijn woonadres kon opgeven bij de Kamer van Koophandel. Zodra daar een oplossing voor is gevonden zegt hij het bedrijf alsnog bij de Kamer te laten registreren.

Volgens de PVV-voorman is niet ongebruikelijk dat politici een bedrijf oprichten voor het beheer van hun intellectuele eigendom. Hij zegt dat hij de griffie van de Kamer heeft gevraagd zijn nevenfunctie niet te registreren, volgens de Volkskrant deed hij dat pas nadat de krant er navraag over had gedaan.