Wet Alabama strenger voor illegalen

De staat Alabama heeft gisteren een van de strengste immigratiewetten van de VS aangenomen. De nieuwe wet, die lijkt op een wet die sinds vorig jaar geldt in Arizona, verplicht scholen om te controleren of hun leerlingen illegaal zijn. Ook wordt het strafbaar om een illegale immigrant een lift te geven.

De wet, die vanaf 1 september in werking treedt, is volgens belangengroepen voor migranten racistisch en in strijd met de grondwet. Naar verwachting wordt de wet aangevochten bij de Hoge Raad.

Er wonen naar schatting 12 miljoen illegale immigranten in de VS, waarvan zo’n 120.000 in Alabama. Velen werken in de bouw, op boerderijen en in kippenslachterijen. Ook andere staten werken aan strengere immigratiewetten, bij het uitblijven van federale stappen.

In Alabama mogen politieagenten straks net als in Arizona mensen arresteren op de verdenking dat ze illegaal zijn. Bedrijven moeten de status van werknemers natrekken en huiseigenaren zijn strafbaar als ze verhuren aan een een illegale migrant.

De Republikeinse gouverneur van Alabama, Robert Bentley, zei na het ondertekenen dat Amerika een groot probleem heeft met illegale immigratie. „Ik ben trots dat hier onvermoeibaar is gewerkt aan de strengste immigratiewet van het land.”

Een waarnemer van de American Civil Liberties Union, een burgerrechtenorganisatie, waarschuwde dat de wet tot gevolg kan hebben dat illegale migranten hun kinderen niet naar school laten gaan, uit angst. Volgens de voorstanders is de maatregel alleen bedoeld om te achterhalen hoeveel kinderen van illegalen onderwezen worden. (AP, BBC)