Waar kwam het virus vandaan?

Toen duidelijk was dat aids door een nieuw virus werd veroorzaakt – dat was in 1982 of 1983 – begon de speurtocht naar ‘patiënt nul’, in de VS, waar aids als een nieuwe ziekte onder homo’s werd gezien.

Het hiv-virus wordt overgedragen door seks. Gaetan Dugas, een steward van een Canadese luchtvaartmaatschappij die op tussenstops eigenlijk uitsluitend met seks bezig was, infecteerde minstens 40 van de eerste 250 Amerikaanse patiënten. Hij stierf zelf in het voorjaar van 1984 aan aids.

Maar al snel werd duidelijk dat aids niet exclusief een homoziekte was. In Europa kwam – naast een epidemie onder seksueel erg actieve homoseksuelen – een bescheiden epidemie aan het licht onder Afrikanen, voor het merendeel heteroseksuelen.

Die epidemie was onopgemerkt gebleven doordat aidspatiënten niet ziek worden door hiv zelf. Ze lopen allerlei verschillende infecties op doordat het virus hun afweersysteem vernietigt. Bovendien zien artsen vaker mensen met een heel slecht afweersysteem in hun ziekenhuis. Pas toen er een test kwam op hiv (in 1984) werd de omvang van de epidemie duidelijk.