Vietnam verwijt China agressie

Het conflict tussen China en Vietnam in de Zuid-Chinese Zee is opgelopen. Gisteren werden over en weer zware beschuldigingen geuit, na een confrontatie op zee die dag tussen een Vietnamees schip dat seismologisch onderzoek deed en een Chinese vissersboot.

Volgens Vietnam voer de Chinese vissersboot met opzet tegen kabels aan van het Vietnamese schip, binnen de eigen territoriale wateren, om het onderzoek te saboteren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt China van „een doelbewuste, berekende” daad van agressie.

Volgens China voer de vissersboot in de buurt van de Spratley-eilanden, een eilandengroep die zowel door China als Vietnam wordt opgeëist. De vissersboot zou per ongeluk vast zijn komen te zitten in de kabels en daarna, met opzet, urenlang door het Vietnamese schip voortgesleept.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde Vietnam van „ernstige schendingen” van zijn soevereiniteit en waarschuwde dat Vietnam onmiddellijk moest stoppen met „alle agressieve acties”.

Ook andere Aziatische landen, zoals de Filippijnen, eisen delen van de zee op. De Chinese ambassadeur in de Filippijnen, Liu Jianchao, waarschuwde gisteren geen onderzoek te doen naar olie in delen van de zee die China opeist. (AP, Reuters)