Uitgelicht

Scene uit de film Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (2001) FOTO: Paradiso Entertainment Tautou, Audrey

Film

Bobby (Emilio Estevez, 2006, VS). Mozaïekfilm van acteur Estevez knoopt 22 personages aan elkaar op 6 juni 1968, de dag van de moord op senator en presidentskandidaat Robert F. Kennedy. Af en toe zien we nieuwsbeelden ergens op een televisiescherm: de oorlog in Vietnam is in volle gang, de burgerrechtenbeweging is de dood van Martin Luther King nog niet te boven en het algemene gevoel van malaise is groot. Met Anthony Hopkins en Sharon Stone.RTL8, 20.30-22.45u.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Peter Jackson, 2001, VS/Nieuw-Zeeland). Eerste deel van even magistrale als succesrijke trilogie naar onverfilmbaar geachte bestseller van Tolkien werd gelijktijdig met de twee resterende delen opgenomen op Nieuw-Zeelandse locaties. Eén, 20.40-23.35u.

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (Jean-Pierre Jeunet, 2001, Frankrijk/Duitsland). Met prijzen en publieke belangstelling overladen sprookje dat exuberant verslag doet van de goede daden van een eigenzinnige reddende engel (Audrey Tautou) in hedendaags Parijs. Even absurd als onweerstaanbaar. Canvas, 22.55-00.55u.

Goodfellas (Martin Scorsese, 1990, VS). Quasidocumentair, schijnbaar los geconstrueerd groepsportret van de New Yorkse maffia tussen 1955 en 1985: de groezelige moederschoot van wanhopig naar respect hakende krabbelaars. Niet-moraliserende film blikt nostalgisch naar de tijd dat extreem egoïsme nog iets bijzonders was. Met Robert De Niro, Joe Pesci, Ray Liotta.SBS6, 23.50-02.30u.

Informatief

Gardeners’ world. Monty Don bezoekt de tuin van Claude Monet in Giverny en praat met de daar onlangs als hoofdtuinman aangestelde Engelsman James Priest. Terug in eigen tuin geeft Don tips over het kweken van tuinkruiden en aardbeien. Carol Klein schiet ergens in het land een tuinier met problemen te hulp.BBC 2, 21.30-22.00u.

Wunder Mensch. Eerste deel van tweedelige documentaire. Jongens en meisjes spelen zelden dezelfde spelletjes en vertonen verschillend gedrag. Is dat een gevolg van hormonale invloeden of speelt opvoeding de belangrijkste rol? Het tweede deel wordt op 17 juni om 21.40u uitgezonden.Arte, 21.50-22.35u.

La grande soif. Serie over de uitdaging om in 2025 de wereldbevolking te voorzien van veilig drinkwater. De grote zoetwatervoorraden in de Canadese meren worden begeerd door de Verenigde Staten en andere landen. Hoe moet Canada de internationale dorst beteugelen en wordt het daarbij beschermd door het North American Free Trade Agreement uit 1994?TV5, 22.30-23.00u.

Lanz kocht. Culinaire show waarin presentator Markus Lanz vijf koks een gang van een diner laat bereiden. Vanavond is de entrée gerookte zalmforel met sinaasappel-kardomomsoep en kaviaar; het tussengerecht een gepocheerd ei met dille-korianderspinazie; het eerste hoofdgerecht kalfsfilet met cranberry en risotto; het tweede hoofdgerecht een Elzasser Baeckeoffe met duif, morieljes en asperges. Het dessert: chocolademousse met gegrilde ananas.ZDF, 23.30-00.35u.

Amusement

Family Guy: Star Wars special. Extra lange aflevering met een persiflage op de filmsage van George Lucas. Met Chris als Luke Skywalker, Lois als Princess Leia, Peter als Han Solo, Brian als Chewbacca, de enge kinderlokker Herbert als Obi-Wan en Stewie als Darth Vader.Comedy Central, 19.50-21.35u.

Conspiracy XIII. Tweede, laatste deel van film over een man (Val Kilmer) die aan een parachute uit de lucht kwam vallen, zijn geheugen kwijt is en nu door allerlei veiligheidsdiensten en huurmoordenaars wordt belaagd.Ned.3, 22.15-23.50u.

Dana Carvey: Squatting monkeys tell no lies. Stand-up show van de man die in Nederland vooral bekend is van zijn rol als de blonde en zwartgebrilde Garth („Excellent!”) in de tv-serie en films Wayne’s World (de spin-off van een sketch uit Saturday Night Live) waarin hij en Mike Myers (als Wayne) de hoofdrollen speelden.Comedy Central, 22.30-23.25u.

Radio

Radio 6 live: Roberto Rodriguez Sextet. Registratie van concert op 26 april 2009 in het Bimhuis. Het sextet van de Cubaanse percussionist Rodriguez mengt Latijns-Amerikaanse muziek met de klezmer van de Joodse gemeenschap op Cuba. Radio 6, 23.02-01.00u.

Sport

Autosport: 24 uur van Le Mans. Interviews, analyses, achtergrondreportages en nieuws over de beroemdste vierentwintiguursrace ter wereld die morgen om 15.00 uur van start gaat.Eurosport, 19.30-20.00u.