Teeven: spreekrecht ouders in zedenzaak

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) verwacht dat ouders van misbruikte kinderen in de Amsterdamse zedenzaak spreekrecht krijgen. Hij hoopt dat de rechters in deze zaak vooruit zullen lopen op een wetswijziging die hij voorbereidt.

Dat zei Teeven gisteravond in het televisieprogramma Nieuwsuur. Nu is het al zo dat slachtoffers spreekrecht kunnen krijgen in rechtszaken, maar dat geldt niet voor ouders van kinderen onder de twaalf jaar. Zij worden niet als – direct – slachtoffer gezien. Een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak zegt echter dat het, los van het spreekrecht voor slachtoffers, ter beoordeling is van de rechter wie in een rechtszaak het woord krijgt. De ouders kunnen door de rechter ook als getuige worden opgeroepen.

Hoofdverdachte Robert M. heeft in de Amsterdamse zedenzaak bekend meer dan tachtig zeer jonge kinderen seksueel te hebben misbruikt. Volgens advocaat Richard Korver willen enkele ouders die hij juridisch bijstaat, vertellen over de gevolgen voor hun kinderen en het gezin.

De advocaat van Robert M., Tjalling van der Goot vindt dat Teeven met zijn uitspraken over deze specifieke zaak op de stoel van de rechter is gaan zitten.

De rechtbank in Amsterdam wil nog niet reageren op het verzoek van de ouders om te mogen spreken. Volgende week, op 17 juni, is er opnieuw een pro-formazitting in de zaak.