Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Taugé toch bron EHEC - Rusland wil importverbod opheffen

Kiemgroenten in een supermarkt in Berlijn. REUTERS / Wolfgang Rattay

Onderzoekers hebben vastgesteld dat lokaal geteelde kiemgroenten, zoals taugé, de oorzaak zijn van de uitbraak van de dodelijke EHEC-bacterie in Duitsland. Dat heeft het Robert Koch Instituut, het Duitse Centrum voor ziektepreventie en-bestrijding, vanochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Volgens het hoofd van het instituut, Reinhard Burger, zijn er geen kiemgroenten van een boerderij in Nedersaksen positief getest op de EHEC-bacterie. Uit het onderzoek is echter voldoende bewijs gekomen om te kunnen concluderen dat kiemgroenten de bron zijn van de uitbraak.

Volgens de Duitse tegenhanger van het Nederlandse RIVM hadden mensen die taugé hadden gegeten negen keer meer kans om bloederige diarree te krijgen dan mensen die de groente niet hebben gegeten. Hij zei dat de kans bestaat dat alle besmette kiemgroenten al gegeten of weggegooid zijn, maar benadrukte dat de uitbraak nog niet voorbij is. “Er komen nog nieuwe gevallen”, zei Burger.

De afgelopen weken was niet duidelijk waar de bron van de besmetting lag. Aanvankelijk wees alles in de richting van komkommers, maar dat spoor liep dood, waarna achtereenvolgens tomaten, sla en taugé als schuldigen werden aangewezen.

Update 12.14 uur: Rusland heft het verbod op de invoer van groenten uit de EU op, meldde de Europese Commissie-voorzitter Barroso tijdens een persconferentie na een top tussen de EU en Rusland.

“We are happy that we have agreed that the ban on vegetables from the European Union will be lifted” - Barroso

Medvedev zei tijdens de persconferentie dat zijn land bereid is het importverbod op te heffen als de EU de veiligheid garandeert. Dat duurt nog zeker een week.

Duitsland trekt EHEC-waarschuwing voor komkommers in

Eerder vanochtend werd bekend dat Duitsland de waarschuwing om geen tomaten, komkommer en sla meer te eten heeft ingetrokken. Volgens het Robert Koch Instituut blijft de waarschuwing in stand voor taugé.

Tot dusver zijn 29 mensen overleden aan de EHEC-bacterie en 3000 mensen ziek geraakt. In 12 landen andere Europese landen en in de Verenigde Staten zijn mensen besmet geraakt met de bacterie.

De afgelopen dagen is het aantal nieuwe besmettingen afgenomen.