Taugé toch de bron van EHEC

De Duitse gezondheidsdiensten hebben vanmorgen hun waarschuwing voor de consumptie van komkommers, sla en tomaten ingetrokken. Tegelijk staat het sein nog op rood voor het gebruik van kiemgroenten zoals taugé en alfalfa. De aanwijzingen worden sterker dat kiemgroenten van een kwekerij in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen de bron zijn van de EHEC-epidemie in Duitsland.

In grote delen van Duitsland hebben de consumenten de afgelopen twee weken praktisch geen komkommers, sla of tomaten gegeten, na waarschuwingen dat deze groenten mogelijk de bron van de verraderlijke EHEC-bacterie waren.

Deze week kwamen daar kiemgroenten bij. Vanmorgen zei een woordvoerder van het Robert Kochinstituut voor infectieziekten dat komkommers, sla en tomaten weer ‘mogen’, maar dat kiemscheuten daarentegen taboe moeten blijven. Ze gelden steeds sterker als ‘verdacht’.

Veel EHEC-besmettingen van de laatste weken zijn volgens het instituut terug te voeren op salades waarin taugé en dergelijke was verwerkt van de kwekerij Bienenbüttel in Uelzen bij Hamburg. De directeur van het Robert Kochinstituut, Reinhard Burger, was vandaag pertinent toen op een persconferentie in Berlijn naar de infectiehaard werd gevraagd: „Het zijn de kiemgroenten.”

De afgelopen weken was niet duidelijk waar de bron van de besmetting lag. Aanvankelijk wees alles in de richting van komkommers, maar dat spoor liep dood, waarna achtereenvolgens tomaten, sla en taugé als schuldigen werden aangewezen.

Eerder deze week dook ook een variant van de bacterie op: bietenkiemen uit Nederland zouden sporen daarvan bevatten.

Uit voorzorg besloot minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om alle producten van het bietenbedrijf waar de besmetting werd geconstateerd uit de handel te halen.

Tot nu toe zijn 29 mensen overleden aan de EHEC-bacterie. Bijna 3.000 mensen – in twaalf Europese landen en in de Verenigde Staten – zijn besmet geraakt en ziek geworden van de bacterie.

Binnen deze groep hebben ongeveer 670 patiënten de levensgevaarlijke complicatie ontwikkeld (HUS) die leidt tot nierfalen. Het aantal besmette gevallen nam de afgelopen dagen af, maakte de Duitse minister van Volksgezondheid Daniel Bahr gisteren bekend.

De schade die Europese tuinders lijden door de Duitse voedselcrisis is volgens de tuinders minstens 417 miljoen euro per week. De export van komkommers, sla, paprika en andere groenten ligt vrijwel helemaal stil, sinds in Duitsland twee weken geleden Spaanse komkommers werden aangewezen als bron. De EU heeft inmiddels een voorlopige schadevergoeding aan Europese tuinders verhoogd van 150 naar 210 miljoen euro.