‘Rotterdam terug als onveiligste stad van Nederland’

Rotterdam is Eindhoven voorbij gestreefd als aanvoerder van de lijst met daarop de meest onveilige steden van Nederland. Voor de vijfde keer in tien jaar scoort de havenstad het hoogst in de Misdaadmeter van het AD.

Het dagblad publiceert de ranglijst morgen en meldt dat de criminaliteit in Rotterdam weliswaar is afgenomen, maar niet in het tempo waarin dat in andere steden gebeurt. Vooral bedreigingen, overvallen, straatroven en mishandelingen maken dat de stad er niet fraai opstaat.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb reageert teleurgesteld, meldt de krant.

“Het goede nieuws is dat Rotterdam veiliger is geworden, maar we zullen nog harder moeten werken om de criminaliteit verder terug te dringen.” Kabinetsbezuinigingen op veiligheid baren hem dan ook zorgen. “Op het gebied van preventie, de aanpak van draaideurcriminelen en nazorg aan ex-gedetineerden raken we zo’n 15 miljoen euro kwijt. Het geld wordt, je verzint het niet, gebruikt voor animal cops.”

De Friese gemeente Littenseradiel is net als vorig jaar de veiligste plaats. Eindhoven, in 2010 dus de meest criminele stad, is gezakt naar plaats zes.

    • Jules Seegers