Rel rond Oranje na feest in Rio

Als Oranje de samba danst, kijkt de wereld mee. Zo publiceerde de Braziliaanse website Terra gisteren foto’s van enkele internationals met jonge Braziliaanse vrouwen, genomen tijdens een nachtje stappen in Rio de Janeiro.

Het Nederlands elftal was woensdag uit Montevideo na een oefenduel tegen Uruguay teruggevlogen naar Brazilië, om vervolgens een dag later door te vliegen naar Schiphol. In de tussenliggende nacht mochten de spelers van bondscoach Bert van Marwijk op stap.

Op de foto’s staan onder anderen Dirk Kuijt, John Heitinga, Klaas-Jan Huntelaar en Erik Pieters op de danvloer vrij innig afgebeeld met Braziliaanse vrouwen. Heitinga reageert in het AD : „Een heleboel heisa om niets. We hebben een voorbeeldfunctie, daarom balen we er allemaal ontzettend van een idioot dit op internet moest zetten”. Bert van Marwijk in De Telegraaf: „Dit is een smetje op een perfect verlopen trip.”

Oranje is vaker in het nieuws gekomen door een feestje met ‘vreemde’ vrouwen. Zo was er in 1974 het zwembadincident. In het spelershotel zwommen sommige spelers een paar dagen voor de finale met naakte Duitse vrouwen. Foto’s en een artikel in Bild leidden tot nachtelijke telefoontjes vanuit Nederland – de Oranjevrouwen roken onraad – en daarmee tot onrust in de selectie. Nederland zou de finale verliezen.

In 2001 ontvingen spelers van Oranje een Deense pornoactrice na een oefeninterland in Kopenhagen.