Rebellen ontevreden met hulp

Donors hebben gisteren op een conferentie in Abu Dhabi meer dan 1,3 miljard dollar toegezegd aan de belangrijkste Libische oppositieorganisatie. Italië beloofde daarvan 600 miljoen en Frankrijk ruim 400 miljoen, maar de Verenigde Staten stelden de Nationale Overgangsraad van de Libische rebellen teleur door hun weigering directe hulp te leveren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, kondigde wel aan nog eens 26,5 miljoen dollar voor humanitaire hulp aan alle Libiërs uit te trekken.

De rebellenraad in Benghazi had 3 miljard dollar gevraagd voor lonen en andere kosten voor de komende vier maanden. De rebellenraad controleert het oosten van Libië. Fathi Baja, chef internationale zaken van de rebellenraad, zei niet onder de indruk te zijn van de toezeggingen omdat een groot deel daarvan al eerder was toegezegd.

Het Libische regime ontkende gisteren met kracht beschuldigingen in een rapport van een onderzoeksmissie van de Verenigde Naties dat het zich schuldig heeft gemaakt aan misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven. In de Mensenrechtenraad in Genève beschuldigde de Libische ambassadeur op zijn beurt rebellen en de NAVO, die luchtaanvallen uitvoert op Libische doelen, van oorlogsmisdrijven.

De voorzitter van de VN-onderzoeksmissie, oorlogsmisdrijvenexpert Cherif Bassiouni, trok tegelijk beschuldigingen in twijfel over een opzettelijke campagne van verkrachtingen door het Libische regime. Dergelijke beschuldigingen waren de dag tevoren herhaald door de aanklager van het Internationaal Strafhof, Luis Moreno-Ocampo. Maar Bassiouni zei tijdens zijn onderzoek in Libië in april daarvan geen bewijs te hebben gevonden. Op een persconferentie in Genève zei hij dat beide zijden elkaar ervan beschuldigden strijders in te zetten met medicijnen om impotentie te bestrijden om verkrachtingen uit te voeren, wat een „reusachtige hysterie” had gecreëerd in een door de oorlog kwetsbare samenleving. Het bericht van verkrachtingen met viagra kwam oorspronkelijk van de Britse tabloid The Daily Mail. (Reuters, AP, AFP)