Pilvi Takala wint Prix de Rome 2011

De Prix de Rome 2011 is gewonnen door de Finse kunstenaar Pilvi Takala (1981). Zij ontving de prijs, 45.000 euro, gisteren in Amsterdam uit handen van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur. De tweede prijs (20.000) ging naar Vincent Vulsma (1982), twee basisprijzen (10.000 euro) naar Priscila Fernandes (1981) en Ben Pointeker (1975).

De jury, onder voorzitterschap van Hendrik Driessen (directeur De Pont in Tilburg) prees Takala om de „koppigheid waarmee ze, heel direct en ‘dapper’, doordringt tot werelden die zich schuilhouden achter opgepoetste façades”. Ze kreeg de prijs voor haar werk Broad Sense, een video en een installatie over de regels voor toegang voor publiek in het Europese parlement, die van land tot land sterk blijken te verschillen.

Nadat Takala haar eerste prijs van staatssecretaris Zijlstra in ontvangst had genomen, boden de voor de Prix de Rome genomineerde kunstenaars hem samen met een twintigtal andere kunstenaars ‘de vlag van compassie’ aan. Hiermee reageerden zij op de „buitenproportionele bezuinigingsplannen” in de cultuursector. Zijlstra reageerde daarop dat hij „dezelfde genegenheid voor kunst” had en de „economische positie van kunstenaars” juist sterker wilde maken.

De Prix de Rome is de oudste Nederlandse prijs voor beeldende kunst of architectuur in Nederland en wordt uitgereikt aan kunstenaars jonger dan 35 jaar. (NRC)