Peetoom: zetelaantal niet CDA's prioriteit

Het CDA moet tevreden zijn met een bescheiden rol. Partijvoorzitter Ruth Peetoom vindt dat niet een bepaald aantal zetels maar „het hervinden van een authentieke boodschap” het nieuwe doel van het CDA moet zijn.

Peetoom, die twee maanden geleden werd gekozen als partijvoorzitter, zegt dat vandaag in deze krant. Bij gebrek aan een officiële partijleider kent het CDA groot gewicht toe aan de partijvoorzitter die juist gekozen is op de belofte de partij na vier verloren verkiezingen op rij een nieuw gezicht te geven.

Sinds de halvering van het aantal zetels bij de verkiezingen van vorig jaar heeft het CDA 21 zetels in de Kamer. Halverwege jaren tachtig behaalde de partij nog 54 zetels. Dat gaat niet meer lukken, volgens Peetoom, „en dat moeten we dus ook totaal niet als ambitie hebben”.

Peetoom heeft kritiek op de Tweede Kamerfractie, die volgens haar de afgelopen maanden te weinig zichtbaar is geweest en niet duidelijk stelling neemt ten opzichte van het kabinet. „Ze moeten een balans hervinden”, zegt Peetom, en „aan het formuleren van een langetermijnperspectief zijn we onvoldoende toegekomen”.

Peetoom neemt ook afstand van vicepremier Verhagen, die heeft gezegd dat de multiculturele samenleving is „mislukt”. Peetoom bestrijdt dat.

Vanochtend werd bekend dat Dédé Siemons uit het partijbestuur stapt, omdat ze moeite heeft met een aantal bezuinigingsmaatregelen van het kabinet. Eerder deze week kondigde ook coryfee Hannie van Leeuwen haar vertrek uit het bestuur aan.

Ruth Peetoom op tournee door het land: pagina 6

    • Freek Staps