Opnieuw EHEC bij Nederlandse teler

De Voedsel en Waren Autoriteit heeft bij een tweede teler kiemgroenten aangetroffen die besmet zijn met een EHEC-bacterie. Het gaat weer om bietenspruiten, maar ze zijn niet besmet het type O104, dat in Duitsland al dertig levens heeft geëist, meldt persbureau Novum. De ‘Rosabi sprouts’ van de merken Hanos, Wiver en Van der Pals worden uit de handel gehaald, laat het ministerie van Volksgezondheid vanavond weten.

Gisteren werd al duidelijk dat EHEC-bacteriën zijn aangetroffen op bietenscheuten van de firma Hamu in Kerkdriel. De VWA adviseert de groenten niet te gebruiken en weg te gooien. Het is nog niet bekend welke variant van de EHEC-bacterie het is. De Nederlandse variant is minder gevaarlijk, maar waarschijnlijk wel ziekteverwekkend.

De VWA en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoeken of er mensen ziek zijn geworden door de bacterie. Het aantal Nederlanders dat besmet is met de EHEC-bacterie liep gisteren op van zes naar acht. De twee nieuwe patiënten hebben darmklachten, maar niet de complicatie HUS die tot nierfalen leidt en dodelijk kan zijn. Alle acht patiënten hebben de besmetting hoogstwaarschijnlijk in Duitsland opgelopen.

Vandaag werd de waarschijnlijke bron van de dodelijke EHEC-bacterie gevonden. Het zou gaan om taugé afkomstig van een boerderij in de Duitse deelstaat Nedersaksen.