Openluchtmuseum krijgt taken Nationaal Historisch Museum

Het Openluchtmuseum in Arnhem gaat deels de taken voortzetten van het Nationaal Historisch Museum. Jaarlijks zal het museum twee miljoen euro euro krijgen van het kabinet. De komende maanden moet duidelijk worden hoe de plannen van het Openluchtmuseum eruit gaan zien. Deze week werd bekend dat staatssecretaris Zijlstra de subsidie van het Nationaal Historisch Museum stopt per januari 2012.

Van de twee miljoen euro is anderhalf miljoen bedoeld voor het ontwikkelen van digitale activiteiten om de Nederlandse geschiedenis te presenteren, meldt persbureau Novum. Een bedrag van vijf ton per jaar moet worden besteed aan een fysieke presentatie van de canon van de Nederlandse geschiedenis. Daarvoor moet het Openluchtmuseum van staatssecretaris Zijlstra samenwerken met het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het Nationaal Historisch Museum zou zich gaan vestigen in een nieuw te bouwen pand naast het Openluchtmuseum in Arnhem. Die plannen gingen niet door vanwege de bezuinigingen op kunst en cultuur. Zijlstra vond de bouwkosten van 50 miljoen euro niet verantwoord. Ook in de Tweede Kamer bleek er geen meerderheid te zijn voor behoud van het museum. Een plan om het museum onder te brengen in Paleis Soestdijk bleek financieel ook niet haalbaar.

Het Nationaal Historisch Museum zit nu tijdelijk in de Zuiderkerk in Amsterdam. In 2008 werd het opgericht met als doel het historisch besef en de kennis van de geschiedenis van Nederland te bevorderden. Dat gebeurde op initiatief van de oud-fractievoorzitters Jan Marijnissen en Maxime Verhagen.

    • Dirk-Jan Zom