Netneutraliteit en de prijs van een tweet

Bart Schermer lijkt de kwestie van netneutraliteit af te schilderen als iets tussen de zielige serviceprovider en een datavraatzuchtige consument (Opinie, 8 juni). Dit is wat eenzijdig, want het zijn wel zeker ook bedrijven die baat hebben bij de invoering van netneutraliteit. Is het namelijk niet de grootste zakelijke provider, KPN, die de service van de grootste VoIP-provider, Skype, simpelweg blokkeert aan gebruikers die hier niet extra voor willen betalen?

Netwerkbeheerders hebben een luxe positie gehad het afgelopen decennium. Een sms’je is slechts 140 bytes groot. Toch wordt er voor die bytes doorgaans het veelvoudige gevraagd van de prijs voor het versturen van een tweet. Geen wonder dus dat de consument zijn communicatie naar andere kanalen verplaatst.

Vera de Kok

Student mediatechnologie

    • Student Mediatechnologie
    • Vera de Kok