Nederland wel verder in Libië, maar gaat niet bombarderen

A smoke and dust cloud from an explosion rises into the sky after a NATO airstrike in Tripoli, Libya Tuesday, June 7, 2011. Moammar Gadhafi vowed to fight to the death in a defiant speech Tuesday after NATO military craft unleashed a ferocious series of daytime airstrikes on Tripoli. (AP Photo/Abdel Meguid al-Fergany)
A smoke and dust cloud from an explosion rises into the sky after a NATO airstrike in Tripoli, Libya Tuesday, June 7, 2011. Moammar Gadhafi vowed to fight to the death in a defiant speech Tuesday after NATO military craft unleashed a ferocious series of daytime airstrikes on Tripoli. (AP Photo/Abdel Meguid al-Fergany) Explosie in Tripoli na een luchtaanval door gevechtsvliegtuigen van de NAVO. Foto AP / Abdel Meguid al-Fergany

Nederland blijft meedoen aan de NAVO-missie in Libië, maar gaat geen bombardementen uitvoeren. Dat heeft het kabinet vandaag besloten.

Het parlement zal binnenkort een artikel-100 brief toegezonden krijgen, waarin het kabinet zal meedelen dat het de intentie heeft om verder te gaan, zo zei premier Mark Rutte in de persconferentie na afloop van de ministerraad. “We gaan precies doen wat we de deden.”

Hij zei dat door de inspanningen van de NAVO de Libische leider Gaddafi “en zijn trawanten” geen slachting hebben kunnen aanrichten onder de bevolking. Wel wees hij op de sterke aanwijzing dat Gaddafi’s troepen gestimuleerd worden om verkrachtingen te plegen.

Nederland doet nu zeker tot eind september mee, met zes F-16’s en een mijnenjager. Daarnaast levert Nederland enkele extra stafleden aan de NAVO.

Eerder deze week werd bekend dat de NAVO wilde dat meer landen zouden bijdragen aan de bombardementen op Libië. Nederland beperkt zich echter tot het toezien op het vliegverbod en het wapenembargo.

    • Bart Hinke