NBC betaalt 3 miljard euro voor vier Spelen

Reputatie van de Amerikaanse tv-zender is niet onbesproken.

Het Amerikaanse televisienetwerk NBC heeft de Amerikaanse tv-rechten voor de komende vier Olympische Spelen binnengehaald. Met een bod ter waarde van 4,38 miljard dollar (ruim 3 miljard euro) overvleugelde NBC naaste concurrenten ESPN en Fox.

Met de overeenkomst verwierf NBC de rechten om de Spelen op alle mogelijke mediaplatforms uit te zenden. Zowel de Zomerspelen van Londen 2012 en Rio de Janeiro 2016 als de Winterspelen van Sotsji 2014 en 2018 (locatie nog onbekend) zijn voor NBC-kijkers te volgen op televisie, internet, smartphone en breedband.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) reageert verheugd op de miljardendeal met NBC. „Natuurlijk speelt het financiële een rol, maar ze hebben met hun presentatie diepe indruk gemaakt. De passie van NBC is indrukwekkend”, zei IOC-hoofdonderhandelaar Richard Carrion.

NBC is sinds de Zomerspelen in het Zuid-Koreaanse Seoul in 1988 een vaste waarde. De olympische reputatie van het mediabedrijf is echter niet onbesproken. Zo werd NBC in het verleden bekritiseerd omdat het de beelden van de Spelen bij voorkeur primetime Amerikaanse tijd uitzond. In Peking 2008 bijvoorbeeld moesten de deelnemers zeer tegen hun zin ’s ochtends vroeg finales zwemmen. De NBC trok dan in de VS, waar het avond was, de meeste kijkers. (NRC)