Mogen wij excuses van Marcouch?

Volgens Ahmed Marcouch is de SGP vrouwonvriendelijk, want „wat is er zo vriendelijk aan huiselijk geweld, incest en tienermoederschap.” Dat twitterde hij op 4 juni in reactie op een interview met Elbert Dijkgraaf in NRC Handelsblad van zaterdag.

Op Twitter lijken alle meningen gelijk. Maar een tweet van een Kamerlid heeft meer gewicht dan die van een onbekende scholier uit Hoogezand-Sappemeer. Ahmed Marcouch is Tweede Kamerlid voor de PvdA en was jarenlang voorzitter van de Amsterdamse deelraad Slotervaart. Zijn mening legt gewicht in de schaal. Het niveau van de tweet is echter die van een gemiddelde anonieme reaguurder. De constatering van Marcouch is nergens op gebaseerd, bovendien hebben genoemde zaken – geweld, incest en tienermoederschap – niets met een standpunt van een politieke partij te maken.

Later volgde een mislukte nuancering: „Wat een agressie zeg op die SGP-tweet, ik heb niet gezegd en willen zeggen dat incest bij de SGP-achterban vaker voorkomt dan bij anderen. Heb gezegd dat SGP misstanden als incest, huiselijk geweld en tienermoederschap in eigen kring aan de orde moet stellen. Doorbreek de stilte!” Hij die het volge, volge het, maar wij snappen er niets meer van. Marcouch gebruikt vaker bewust populistische termen. Eerder twitterde hij over reljongeren op het christelijke Urk, waarbij hij hen ‘terroristen’ noemde. Dat is behoorlijk ongelukkig gekozen. We weten allemaal dat terroristen er opuit zijn om dood en verderf in de wereld te zaaien.

Door de aandacht die de mannenbroeders momenteel ontvangen, vanwege hun bijzondere positie in beide Kamers wordt er veel over de SGP gesproken. De vooroordelen buitelen over elkaar. Te denken valt aan opmerkingen van Jan Mulder in De Wereld Draait Door, Prem Radhakishun in Spits! en Marleen Barth bij de NOS. Zij laten zich allen zeer lasterend uit over de SGP, terwijl hun opmerkingen niet worden weersproken.

De SGP heeft een aantal standpunten die haaks staan op de opvattingen van een meerderheid, maar juist in een democratie moet dat kunnen. In een goede democratie worden minderheden – mits zij zich voegen binnen de kaders van de rechtsstaat – volop gerespecteerd en beschermd. De opmerkingen van Marcouch dragen niet bij aan een goed debat over de positie van een minderheid die eeuwenoude wortels in Nederland heeft.

Het zou de PvdA sieren een excuus te maken, want de opmerkingen van Marcouch zijn zeer tendentieus en onbeschoft. De kloof tussen politicus en reaguurder was nog nooit zo klein.

Wouter van den Berg en Dirk-Jan Nijsink.

Politiek voorzitter respectievelijk beleidsadviseur bij SGP-jongeren.

    • Dirk-Jan Nijsink
    • Wouter van den Berg