GGZ flink gekort, maagzuurremmers en dieetadvies uit basispakket

WFA41T:VRAGENUUR TK:DEN HAAG;31MAY2011-WFA00: Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers beantwoordt vragen van de pers na afloop van het vragenuur dinsdag in de Tweede Kamer in Den Haag. De minister verantwoordde zich eerder over het bericht "Ehec bacterie ook op Nederlandse komkommer". WFA/ck/str. Caroline KoningWFA/ck/str.Caroline Koning
WFA41T:VRAGENUUR TK:DEN HAAG;31MAY2011-WFA00: Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers beantwoordt vragen van de pers na afloop van het vragenuur dinsdag in de Tweede Kamer in Den Haag. De minister verantwoordde zich eerder over het bericht "Ehec bacterie ook op Nederlandse komkommer". WFA/ck/str. Caroline KoningWFA/ck/str.Caroline Koning Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) op archiefbeeld. Foto WFA/Caroline Koning

Op de uitgaven in de geestelijke gezondheidszorg wordt flink bezuinigd. De ministerraad heeft ingestemd met ingrepen van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) ter waarde van bijna 600 miljoen euro in de GGZ.

Het kabinet wil een eigen risico voor zogeheten tweedelijns geestelijke gezondheidszorg (zware zorg) invoeren. Minister Schippers schetste in de persconferentie na afloop van de ministerraad dat 185.000 mensen in instellingen zitten, of daar geregeld zijn. “Zij worden in de tweede lijn behandeld, maar je kan je afvragen of een aantal daarvan niet in de eerste lijn kunnen worden behandeld. Prikkels moeten de andere kant op staan.”

Het ontbreken van eigen risico bij tweedelijnszorg, in tegenstelling tot bij de eerstelijns GGZ, noemde premier Rutte “een weeffout in het stelsel”. Hij is niet bang dat mensen geestelijke gezondheidszorg niet meer kunnen veroorloven. “Als mensen het echt niet kunnen betalen, is er altijd via de gemeente nog een beroep mogelijk op bijzondere bijstand.”

Brancheorganisatie LPGGz stelt in een reactie dat de maatregelen “discriminerend en ontoelaatbaar” zijn omdat de eigen bijdrage omhoog gaat naar “een bedrag dat veel patiënten niet zullen kunnen ophoesten”. De verwachting is dat mensen met psychische problemen noodzakelijke zorg zullen gaan mijden, “met alle gevolgen van dien,” aldus LPGGz.

Veel minder medische kosten vergoed via basispakket

De ziektekostenverzekering zal vanaf volgend jaar veel minder medische kosten vergoeden. De ministerraad heeft besloten om het basispakket van de ziektekostenverzekering te versoberen. Dit pakket wordt gefinancierd uit zorgpremies en rijksbijdragen.

Uit het basispakket verdwijnen therapieën om te stoppen met roken en dieetadvisering. Mensen met chronische aandoeningen moeten meer behandelingen bij de fysiotherapeut zelf gaan betalen. Patiënten met psychische klachten krijgen ook minder behandelingen vergoed en gaan een hogere eigen bijdrage voor psychische bijstand betalen.

Over het verdwijnen van maagzuurremmers uit het basispakket (behalve voor chronisch zieken) heeft Schippers zich de vraag gesteld of het voor eigen risico en rekening te dragen is. “Als je naar maagzuurremmers kijkt, dat is een tientje per drie maanden. Waarom moet dat in het basispakket blijven?”

‘Korting huisartsen niet ten koste van patiënten’

Maatregelen in de huisartsenzorg (korting van 130 miljoen) worden volgens Schippers niet doorberekend aan patiënten. “Als er één groep inkomensverbetering heeft gehad de afgelopen jaren dan zijn het huisartsen. Op een gegeven moment kun je zeggen dat het niet unfair is om over de groei bij huisartsen te zeggen: dat kan minder.”

Al deze maatregelen zijn nodig om de uitdijende kosten in de zorg in de hand te houden. “Minder extra groei,” noemde premier Mark Rutte dat. Minister Schippers: “Als je geen maatregelen neemt komt het terug in de premies. Dat is ongewenst.” Ze noemde drie uitgangspunten op basis waarvan de maatregelen genomen zijn: de overschrijdingen terugbrengen “daar waar overschreden wordt”, het aanpakken van tarieven en ‘pakketmaatregelen’.

Ondanks deze ingrepen is de gezondheidszorg de enige sector waarvoor dit kabinet per saldo meer geld uittrekt deze regeerperiode. In totaal investeert het kabinet 15 miljard euro extra in de zorg, maar zonder bezuinigingen zou daar nog eens 3 miljard bovenop zijn gekomen.