Lot van ING Direct USA nog onduidelijk

In ruil voor staatssteun moet ING zijn internetspaarbank in de VS verkopen. Namen zingen rond, maar de ING-top hult zich in stilzwijgen.

Liegen, gewoon ordinair liegen over je inkomen. En dan toch een hypotheek krijgen, omdat de bank denkt dat je echt zoveel verdient als je hebt gezegd. In Amerika hebben ze een speciaal woord voor dit soort hypotheken: liar loans.

In jargon heten het Alt-A hypotheken. En die leningen zijn er de oorzaak van dat deze week allerlei namen rondzingen van partijen die de Amerikaanse tak van ING Direct – de internetspaarbank van bank en verzekeraar ING – willen kopen.

Hoe dat zit?

Terug naar het begin van de kredietcrisis, halverwege 2007. De huizenmarkt stort in elkaar. Banken moeten hun beleggingsportefeuilles, waarin ze hypotheken hebben zitten, zwaar afwaarderen. Ook de Nederlandse bank en verzekeraar ING raakt in de problemen.

Maar die problemen zijn ontstaan doordat ING Direct de voorgaande jaren juist zoveel succes boekte. In ruil voor een aantrekkelijke rente gingen miljoenen Amerikanen – van nature geen enthousiaste spaarders – sparen bij ING Direct. Maar de Amerikaanse regels schreven voor dat de bank een groot deel van het opgehaalde spaargeld in hypotheken moest steken. Zo besloot ING te beleggen in Alt-A hypotheken.

Toen kwam de crisis en werd die portefeuille veel minder waard. ING dreigde in serieuze problemen te raken. In 2008 kreeg ING daarom voor 10 miljard aan staatssteun. De Europese Commissie verbond vervolgens als voorwaarde aan deze steun, dat ING de balans moet verkorten, waardoor het dus wordt gedwongen onderdelen te verkopen. Zo wordt de verzekeringspoot verkocht en staat ook de Amerikaanse tak van ING Direct in de etalage.

Deze week kwamen verschillende media met nieuwe potentiële kopers. Zo zouden General Electric en Capital One Financial beide een bod hebben uitgebracht op het ING-onderdeel. De koopprijs zou rond de 9 miljard dollar (6,1 miljard euro) liggen, waarbij General Electric in contanten zou willen betalen, terwijl Capital One deels in aandelen zou willen betalen. Eerder circuleerden al de namen van CIT Group en Citigroup als mogelijke kopers.

Bestuursvoorzitter Jan Hommen bevestigde vanmorgen op een conferentie voor beleggers in Parijs opnieuw dat ING „stappen onderneemt voor de desinvestering van ING Direct USA”. Op namen van kandidaten ging hij niet in.

ING Direct is de grootste internetspaarbank in Amerika met 7,5 miljoen klanten, die 58 miljard euro hebben ingelegd. Het is een goed renderend onderdeel van ING.

ING zou de opbrengst kunnen gebruiken om het restant aan staatssteun af te betalen. Inclusief terugbetalingspremie krijgt de staat nog 4,5 miljard euro van ING.

Niet precies duidelijk is wat ING allemaal verkoopt met de Amerikaanse tak van ING Direct. Vorige maand zei ING dat juist de portefeuille met Alt-A hypotheken waarschijnlijk níet verkocht zal worden. Onderdeel van de staatssteun was dat de staat voor 80 procent garant zou staan voor deze portefeuille met 27,7 miljard aan hypotheken.

De staat berekende toen dat deze ingewikkelde transactie met ING de schatkist in het gunstigste geval 2 miljard euro zou opleveren. En als het tegen zou zitten met de Alt-A hypotheken, zou het de staat zo’n 600 miljoen euro kosten. Wat de huidige stand van zaken is, is niet bekend.

    • Tom Kreling