Brussel geeft groen licht voor toetreding Kroatië tot EU

Kroatië is klaar om de 28ste lidstaat van de EU te worden. De Europese Commissie meldde vanochtend dat het land voldoet aan de gestelde criteria. Streefdatum voor de toetreding is juli 2013.

EU-uitbreiding draait om geloofwaardigheid, zei commissievoorzitter Barroso vanochtend, na een felicitatie aan de Kroatische bevolking. Na zes jaar “hard maar eerlijk” onderhandelen is de Europese Commissie ervan overtuigd dat Kroatië voldoet aan de voorwaarden voor toetreding. Dan is het aan de EU om ook geloofwaardig te blijven en de Unie uit te breiden, aldus Barroso.

De Europese ministerraad beslist op 23 en 24 juni over de uitbreiding van de EU. Binnen die ministerraad zal de discussie vooral over geloofwaardigheid gaan, schrijft Balkan-correspondent Marloes de Koning vanmiddag in NRC Handelsblad.

“Hoe en hoe streng moet Kroatië tot 1 juli 2013 in de gaten worden gehouden? Van de uitbreiding met Roemenië en Bulgarije in 2007 is geleerd dat het tempo van hervormen drastisch afneemt zodra een toetredingsdatum vast ligt.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreid achtergrondverhaal van Marloes de Koning over de uitbreiding van de Europese Unie.

    • David Haakman