Kortkolom wetenschap

School voor peuters is goed voor latere leven

Rotterdam. Kinderen uit de armste wijken van Chicago die als drie- of vierjarige in de jaren tachtig een voorschool bezochten hebben nu betere banen, verdienen meer en komen minder vaak in aanraking met justitie dan kinderen die minder gefocuste en intensieve steun kregen. Dat blijkt uit een zeer langlopend onderzoek – de kinderen zijn geboren in 1980 – waarover Amerikaanse psychologen en pedagogen vandaag berichten in Science. De voorschool van het Child-Parent Center in Chicago probeerde ouders bij het onderwijs te betrekken, de focus lag op rekenen en taal en er werd gewerkt met gecertificeerde leraren. Dat deze mix de schoolresultaten op latere leeftijd verbetert was bekend. De studie van vandaag toont voor het eerst hard aan dat de gunstige effecten in het latere leven zichtbaar blijven. (NRC)

Roken remt de eetlust in de hypothalamus

Rotterdam. De hersencellen die ervoor zorgen dat rokers niet dik worden zijn gevonden. Amerikaanse onderzoekers schrijven vandaag in een publicatie in Science dat hun onderzoek kan leiden tot medicijnen tegen overgewicht, of tot pillen die helpen bij het stoppen met roken. Rokers geven soms aan niet te stoppen om slank te blijven. De gevonden hersencellen liggen in de hypothalamus. Dat is een hersengebied waar ook de eetlust wordt geregeld. In de hypothalamus ligt een groep zenuwcellen waaraan nicotine bindt. Die zenuwcellen geven daarna een signaal dat de eetlust remt. Het is aangetoond bij muizen, maar de mens heeft die neuronen ook. Die gingen minder eten op nicotine, maar ook als ze het molecuul (cytisine) kregen dat ook op de nicotineplaatsen in de hypothalamus bindt en niet verslavend is. (NRC)

Ook wolven kunnen zich inleven in mensen

Rotterdam. Wolven weten, net als honden, van welke menselijke verzorger ze het meest kunnen verwachten. Dat blijkt uit experimenten van Amerikaanse psychologen van de University of Florida, waarin de dieren moesten ‘bedelen’ om voedsel. Het onderzoek is gisteren online gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Learning & Behaviour. Het idee was dat honden dat begrip verworven hadden na hun domesticatie uit wilde wolven. Maar ook wolven kunnen het al, hoewel niet zo goed als honden die bij mensen in huis wonen. In de proeven moesten de dieren kiezen of zij de aandacht zouden vragen van een onderzoeker die naar hen kijkt, of van een geblindeerde onderzoeker. Die stond met de rug naar de dieren gekeerd, of had bijvoorbeeld een emmer over zijn hoofd. Huisdierhonden presteerden beter dan kennelhonden en tamme wolven, maar de onderzoekers vonden geen fundamenteel verschil tussen het inlevingsvermogen (de zogeheten theory of mind) van honden en hun voorouders, de wolven. (NRC)