Kortkolom economie

Toyota verwacht daling van winst met eenderde

Tokyo. De winst van de Japanse autofabrikant Toyota over het komende boekjaar, dat op 31 maart 2012 eindigt, zal ongeveer eenderde lager liggen dan over het afgelopen boekjaar. Het is voor het eerst dat Toyota een prognose heeft gegeven na de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen. Daardoor viel de aanvoer van auto-onderdelen uit het noordoosten van het land een tijd stil. Toyota verwacht een winst van circa 280 miljard yen (2,4 miljard euro). Dat is 31 procent minder dan in het afgelopen boekjaar. De wereldwijde productie van het concern zal naar verwachting pas in november weer helemaal hersteld zijn. (AP)

APG en ABP wisselen belang in Wereldhave

Amsterdam. Pensioenfonds APG heeft zijn belang in het beursgenoteerde vastgoedfonds Wereldhave vergroot van 4,93 naar 5,16 procent. Tegelijkertijd heeft een ander Nederlands pensioenfonds, ABP, zijn belang juist verkleint van 5,17 naar 4,14 procent. Dat blijkt uit meldingen die de bedrijven hebben gedaan in het kader van de Wet op het financiële toezicht (Wft). Wereldhave belegt in vastgoed in Europa en Amerika, en concentreert zich daarbij in toenemende mate op winkelcentra. De portefeuille heeft een waarde van bijna 3 miljard euro. (Dow Jones)

Noodtoestand in East Anglia door droogte

Londen. Delen van East Anglia, in het oosten van het Verenigd Koninkrijk, zijn sinds vandaag officieel in een staat van ernstige droogte. Dat heeft de Britse regering afgekondigd. Daarmee wordt het voor waterbedrijven mogelijk om het watergebruik te beperken. Volgens verklaringen van de Britse regering is de lente nog nooit zo droog geweest in de regio. Ook het zuidwesten, het zuidoosten en het centrale deel van de provincie Engeland is getroffen door langdurige droogte, net als Wales. (Reuters)

Boskalis neemt familiebedrijf over

Papendrecht. Baggeraar Boskalis neemt MNO Vervat over, een familiebedrijf uit Nieuw-Vennep. MNO Vervat is vooral actief in de weg- en waterbouw. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt. MNO Vervat heeft een jaaromzet van circa driehonderd miljoen euro. Het bedrijf telt circa duizend werknemers. Met de overname van MNO Vervat zegt Boskalis te willen inspringen op de toenemende vraag naar oplossingen voor complexe haven- en offshoreprojecten. (Novum/Dow Jones)