Kortkolom binnenland

Piloot Julio Poch weer in de cel in Argentinië

Rotterdam. De voormalige Transavia-piloot Julio Poch is in Argentinië opnieuw gevangen genomen in afwachting van een proces wegens zijn rol bij het uitvoeren van zogeheten ‘dodenvluchten’ onder de Videla-dictatuur. Poch, die behalve de Argentijnse ook de Nederlandse nationaliteit bezit, werd een half jaar geleden in Buenos Aires hangende een strafrechtelijk onderzoek op borgtocht vrijgelaten. Het Argentijnse Openbaar Ministerie heeft nu besloten hem definitief te vervolgen en heeft de piloot daarom weer laten oppakken. Poch werd in 2009, bij zijn laatste vlucht voor Transavia, in Spanje opgepakt. De Nederlandse advocaat van Poch, Geert-Jan Knoops, spreekt van een „onbegrijpelijke beslissing. Getuigenverhoren in Nederland hebben alleen maar meer de aanklacht ontkracht. De verdediging zal de beslissing van de rechter wederom gaan aanvechten bij het hof.” (NRC)

Verdachte van lekken staatsgeheim niet vrij

Den Haag. De voormalige F-16-piloot die in maart werd opgepakt voor het lekken van staatsgeheimen aan Rusland, blijft vastzitten. Dat heeft de rechter gisteren besloten tijdens een pro-formazitting in de zaak van de 37-jarige Chris V. uit Enschede. Hij wordt ervan verdacht staatgeheime documenten en radiofrequenties te hebben willen verkopen. Zelf zegt V. onschuldig te zijn. De oud-piloot werd, op instigatie van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, in Den Haag gearresteerd toen hij een ontmoeting had met een Russische defensieattaché. Deze kolonel werd ook opgepakt, maar kan gezien zijn diplomatieke onschendbaarheid niet worden vervolgd. Het OM heeft Rusland wel verzocht hem te mogen verhoren. (NRC)

Hefbrug stortte neer door menselijke fout

Waddinxveen. Het neerstorten van de hefbrug in Waddinxveen, gisteren, was het gevolg van een menselijke fout. Dit meldt de provincie Zuid-Holland. Bij het omzetten van de hoofdbediening naar het noodaggregaat is een handeling niet goed uitgevoerd. Welke handeling dat was, is nog niet duidelijk. De brug stortte gisterochtend van dertig meter hoogte naar beneden. Eerder meldde de provincie nog dat dat kwam door een storing in het noodaggregaat. Die werd gebruikt, omdat de bediening van de brug niet meer werkte als gevolg van een stroomstoring. De Onderzoeksraad voor veiligheid onderzoekt het ongeluk. Bij het incident raakte niemand gewond. (Novum)