Kort nieuws

Twee nieuwe EHEC- gevallen in Nederland

Rotterdam. - Het aantal mensen dat besmet is met de EHEC-bacterie is opgelopen van zes naar acht. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren gemeld. De twee nieuwe patiënten hebben darmklachten, maar niet de levensgevaarlijke complicatie (HUS) die leidt tot nierfalen. Alle acht patiënten hebben de besmetting waarschijnlijk in Duitsland opgelopen. In totaal zijn er in twaalf landen ruim 2.900 besmettingen gemeld. Het aantal dodelijke slachtoffers is opgelopen tot 30. Gisteren adviseerde de Voedsel en Waren Autoriteit mensen die bietenspruiten van de firma Hamu in huis hebben, in de prullenbak te gooien. Op de kiemgroenten is de bacterie aangetroffen. Het gaat daarbij niet om de EHEC-bacterie die in Duitsland slachtoffers heeft gemaakt, maar om een andere variant. De partij bietenspruiten wordt uit de handel gehaald. (NRC)

Staatssecretaris lobbyt in Moskou tegen importverbod, pagina 10-11

Moskou: minder stroom Wit-Rusland

Minsk. - Rusland heeft de stroomtoevoer naar Wit-Rusland gehalveerd omdat het land betalingen niet nakomt. Moskou voert de druk op Wit-Rusland op om het land ertoe te bewegen staatsondernemingen te verkopen. Wit-Rusland kampt met de grootste economische crisis sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 door een verkiezingsbelofte vorig jaar van de president Aleksandr Loekasjenko om ambtenarensalarissen met een derde te verhogen. Hierdoor steeg de inflatie en er was een sterke vraag naar buitenlandse valuta. (AP)

OM: pas bij Pinkpop op voor xtc-pillen

Rotterdam. - Het Openbaar Ministerie in Maastricht waarschuwt Pinkpop-gangers voor gevaarlijke xtc-pillen die in omloop zijn. In het afgelopen half jaar zijn in Zuid-Limburg al vier mensen overleden na gebruik van xtc. In zeker drie gevallen ging het om extreem sterke of vervuilde xtc, met een hoge dosering van de stoffen MDMA of PMMA. MDMA is de werkzame stof in xtc. PMMA is een aan MDMA verwante stof. Pinkpop is komend weekend in Landgraaf. (NRC)