Kabinet: praten over bestuursakkoord, maar gemeenten aan zet

Het kabinet is bereid te praten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als die komt met een reactie op het deels verworpen bestuursakkoord. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) gisteravond gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer. “Daar gaan we ongetwijfeld over spreken.”

De VNG stemde woensdag in met het bestuursakkoord, maar niet met het omstreden deel over de sociale werkplaatsen. De gemeenten zouden daar verantwoordelijk voor worden, maar vreesden te weinig geld van het rijk te krijgen voor deze nieuwe taak. Hierop liet minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) echter weten dat het akkoord compleet van tafel is. “Niet helemaal is hetzelfde als helemaal niet”, zei hij woensdag.

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma wil hierover nu opnieuw praten met het kabinet. De Tweede Kamer en het kabinet gaan nu de knoop doorhakken. Wel liet de bewindsman weten open te staan voor voorstellen van de gemeenten.

Rutte voegde er donderdag aan toe dat een gesprek zal volgen. “We wachten op een brief van de VNG over hoe het zit”, zei hij. “En daar gaan we dan het gesprek over aan.”