Julio Poch toch weer vast in Argentijnse cel

Julio Poch gefotografeerd na zijn arrestatie in Valencia op 22 september 2009. Foto AFP

Julio Poch zit weer vast nadat een Argentijnse rechter zijn borg gisteren introk. De advocaat van de voormalig Transavia-piloot, Geert-Jan Knoops, vindt het “onbegrijpelijk” dat Poch weer in een Argentijnse cel is gezet.

De Nederlands-Argentijnse piloot wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de verdwijning van meer dan zeshonderd personen tijdens de militaire dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1983. In januari dacht Knoops nog dat Poch definitief zou vrijkomen en terug zou keren naar Nederland.

Hij zou als piloot medeschuldig zijn aan het uitvoeren van zogenoemde dodenvluchten. Hierbij werden politieke gevangenen uit toestellen in zee gegooid. Duizenden mensen verdwenen tijdens de dictatuur van president-dictator Jorge Videla, die aan het roer stond van die junta.

“Deze beslissing gaat volledig tegen de logica der dingen in”, zegt Knoops. Volgens de raadsman staat de beslissing van de rechter haaks op de beslissing van het hof in Buenos Aires van oktober vorig jaar. Die vernietigde toen de aanklacht tegen Poch. “De getuigenverhoren in januari in Nederland hebben de aanklacht alleen maar meer ontkracht”, aldus Knoops.

De advocaat laat weten de beslissing aan te vechten. “Wij zullen verder strijden om dit onrecht ongedaan te maken.” Poch kwam eind vorig jaar vrij na het betalen van een borgsom.