Jongerius: akkoord pensioenen in zicht

Al maanden wordt er onderhandeld over het pensioenakkoord. Dat lijkt nu dichterbij dan ooit.

Er is voldoende perspectief om te blijven onderhandelen met het kabinet en de werkgevers over een definitief pensioenakkoord. Dat heeft de FNV Vakcentrale gisteren laten weten. Maar FNV Bondgenoten, met circa 470.000 leden de grootste vakbond binnen de overkoepelende Vakcentrale, steunt het conceptakkoord niet.

Er wordt al maanden onderhandeld over het pensioenakkoord. Begin deze week kwam naar buiten dat er al een conceptakkoord zou zijn, maar dat werd later stellig ontkend door de vakbonden.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius beschuldigde minister Henk Kamp van Sociale Zaken van het doordrukken van een akkoord: „Er gaan cijfers over tafel die ik helemaal niet ken”, zei Jongerius onder andere over de jaarlijkse stijging van de AOW-uitkering met 0,6 procent die afgesproken zou zijn.

Het belangrijkste twistpunt tussen de partijen is de mate waarin werknemers risico lopen als de pensioenfondsen in de toekomst weer in financiële nood raken. In de onderhandelingen wordt nu gesproken over een flexibele oplossing waarbij het risico wordt gespreid over werknemers én werkgevers. Welk aandeel de werkgevers nemen, zou onderdeel moeten worden van cao-onderhandelingen. FNV Bondgenoten vindt die constructie „te vrijblijvend”. (NRC)