Is aids nog wel gevaarlijk? Of valt er goed mee te leven?

Dat ligt er aan waar je woont. In arme landen krijgt nu een derde tot de helft van de mensen medicijnen die de groei van hiv onderdrukken. In principe kan iemand dan werken en oud worden. Maar uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 40 procent binnen twee jaar met de medicijnen stopt.

Als je hiv hebt, moet je een- of tweemaal per dag een medicijn innemen. Toen de therapie 15 jaar geleden werd geïntroduceerd slikten hiv-besmetten dagelijks soms wel 25 pillen. Die tijd is voorbij, maar bijwerkingen als botontkalking en hartproblemen dreigen nog steeds. En er blijven vaak problemen doordat het virus aan een bepaalde medicijncombinatie ontsnapt. Op zijn best verlengen de medicijnen het leven. Wie geen medicijnen krijgt, bezwijkt binnen twee tot tien jaar aan aids. In Nederland, waar ruim 16.000 mensen weten dat ze met hiv zijn besmet, zijn hiv-onderdrukkende medicijnen beschikbaar voor iedereen die ze wil gebruiken. Er zijn 8.000 tot 10.000 mensen besmet zonder het te weten. Er sterven jaarlijks ongeveer 25 mensen aan aids in Nederland. Mensen die hiv-remmers slikken wachten in feite op een medicijn dat hiv voorgoed uit hun lichaam bant, maar daar is nog geen zicht op. Het aantal hiv-geïnfecteerden stijgt de laatste jaren overigens weer in Nederland. Vooral onder jonge homo’s, maar ook onder heteroseksuelen.