Intellectuelen willen België redden

De democratie in België is „verstikt” en de politici „leven in angst”, vindt de meervoudig bekroonde Vlaamse auteur David Van Reybrouck. Hij heeft een plan bedacht om België, dat een diepe politieke crisis meemaakt, „zuurstof” te geven: het burgerinitiatief ‘G1000’, dat in het najaar moet uitmonden in een bijeenkomst van duizend willekeurig gekozen burgers.

Morgen publiceren vijf Belgische kranten het manifest van G1000, waar 25 mensen achter zitten, vooral uit academische en culturele kringen. Maandag is het een jaar geleden dat er verkiezingen waren. De onderhandelingen over een regering zijn tot nu toe mislukt. Na de symbolische ‘burgertop’ zullen zo’n dertig burgers oplossingen zoeken. Voorbeeld zijn burgerinitiatieven in IJsland, Canada en de VS.

De spanningen tussen het Franstalige zuiden en het Vlaamse noorden zijn volgens Van Reybrouck niet het belangrijkste probleem. Dat is „de verandering van het informatielandschap. De sociale media hebben grote onrust gebracht. Politici zijn wel in staat een compromis te sluiten, maar daarmee naar buiten komen en uitleggen, lukt niet. De politicus van 1911 had macht, die van 2011 heeft angst.”

Wouter Beke, leider van de Vlaamse christen-democraten (CD&V), zegt niet te durven „garanderen” dat er over een jaar wél een regering is.

Interview Wouter Beke: pag. 11