Ik heb helemaal geen bietenspruiten gegeten

Lief? Word eens wakker? Ik ben ziek.

-Mmmm? Ik slaap.

-Helemaal niet. Als je slaapt kun je dat niet zeggen. En ik ben echt ziek.

-Wat heb je dan?

-Misselijk. Echt heel erg. Ik denk dat ik moet overgeven. Zal ik dat doen?

-Nou... niet als het niet hoeft? Hoe laat is het eigenlijk? Het voelt als midden in de nacht.

-Ik ga toch maar even kotsen.

-Oké.

-Ik heb net gekotst.

-Ik hoorde het. Het was heel zie lig. Wat heb je dan?

-Ik weet niet. EHEC?

-Hm. Heb je taugé gegeten?

-Nee.

-Komkommers?

-Nee.

-Ongekookte runderdarm? Iets dat tegen ongekookte runderdarm aangelegen kan hebben?

-Ik ben echt nog steeds heel erg misselijk. Zullen we hiermee ophouden?

-Rode bietenspruiten?

-Wat zijn dat?

-Ik heb geen idee. Ik hoorde dat er een partij rode bietenspruiten besmet is met een variant van EHEC. Maar wel één die een stuk minder gevaarlijk is. Dus ik denk niet dat je bang hoeft te zijn voor je leven.

-Ik heb helemaal geen bietenspruiten gegeten, dus waarom zou ik bang zijn voor mijn leven?

-Je weet niet eens wat het zijn! Dat weet je toch ook niet of je ze gegeten hebt?

-Ik heb niks gegeten wat ik niet kende. Daarbij: van EHEC krijg je diarree. En dat heb ik niet.

-Volgens mij heb ik gelezen dat bietenspruiten een soort rode draadjes zijn. Kiemen. Meestal gebruikt voor versiering.

-Hm-m.

-Best wel jammer dat de bietenspruit nu ook al verdacht is. Het begint echt een soort klucht te worden. Weet je wat ik bizar vond? Toen alle Europese landen elkaar begonnen te beschuldigen van het ontstaan van de infectie. Het leek wel een beetje op syfilis, dat vroeger in elk land werd vernoemd naar het gebied waar men de meeste hekel aan had. In Duitsland en Engeland heette het de Franse ziekte, in Polen de Duitse ziekte en bij ons was het de Spaanse ziekte.

-Ja, ontzettend interessant. Wil jij misschien even een emmer naast het bed zetten?

-Ik vind het ook zo zielig voor die groentetelers. In die lunchroom waar ik laatst was werden alleen nog maar pannekoeken besteld. Die serveerster vertelde dat niemand meer brood wilde, omdat daar misschien komkommer op zou zitten.

-Lief? Die emmer?

-Ja, ja, ik ga al. Nou, gelukkig zijn wij niet bang voor EHEC, toch? Ik denk eerder dat je dit hebt gekregen van die reep chocola, volgens mij had daar een beetje een muis aan geknaagd. En morgen maak ik wel een lekkere rauwe groenteshake voor je, om bij te komen. Hee! Niet gaan slapen nu! Ik begin net een beetje wakker te worden.

Renske de Greef

Lees eerdere columns terug op nrcnext.nl/renske

    • Renske de Greef