IJzige vrijheid onder Nixon

Scene uit de film The Ice Storm (1997) FOTO: Columbia TriStar Home Entertainment

The Ice Storm (Ang Lee, 1997)Ned. 2, 23.25 – 01.12 uur

Het ijs uit de titel speelt letterlijk en figuurlijk een grote rol in The Ice Storm. Er zit vorst op de ramen, overal hangen ijspegels en de wegen zijn spekglad. In de climax zorgt een ijsstorm voor een emotionele ontlading bij alle personages. IJs speelt ook een metaforische rol van betekenis: relaties bekoelen, er worden ijzige gesprekken gevoerd en gevoelens dalen tot onder het vriespunt.

Het maakt de film soms wat literair, wat niet zo vreemd is: het is de verfilming van Rick Moody’s gelijknamige semi-autobiografische terugblik op zijn jeugd. Het in koel licht gevangen The Ice Storm speelt zich af tijdens Thanksgiving 1973. President Kennedy is precies tien jaar dood, leugenaar Nixon is aan de macht en er wordt flink seksueel geëxperimenteerd. De gedetailleerde vormgeving en kostuums van de film zijn schitterend en evoceren op precieze wijze de jaren zeventig, met modernistische meubels, geometrische schilderijen en gebreide truien.

De door Ang Lee scherp maar met mededogen geobserveerde personages worstelen met huwelijk, gezagsverhoudingen en opgroeien. De film portretteert twee gezinnen uit een voorstadje, van wie de ene heer des huizes (Kevin Kline) vreemdgaat met de buurvrouw (Sigourney Weaver). Ook hun kinderen experimenteren. Vrijheid blijheid. Wie niet aan partnerruil doet, wordt wat vreemd aangekeken. Ondertussen is vrijwel iedereen ongelukkig en op zoek naar genegenheid. Allen snakken naar het moment dat de lente doorbreekt.

André Waardenburg

    • André Waardenburg