Hoeveel geld is er in aids-bestrijding geinvesteerd?

Volgens recente data van UNAIDS, de VN-aidsorganisatie, zijn er nu 34 miljoen mensen die leven met hiv en bijna 30 miljoen mensen die de afgelopen tientallen jaren aan aids gestorven zijn. Op een aids-conferentie in New York zei secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon gisteren dat „we hier vandaag zijn om een einde aan aids te maken”. Volgens UNAIDS kan met een extra jaarlijkse investering van 4 miljard euro – ruwweg een verdubbeling – het aantal aidsdoden vóór 2020 gehalveerd worden.

Maar de kans dat dat zal gebeuren, is nihil. Het komt erop neer dat het onrealistisch is om te denken dat: a) er genoeg geld komt, zeker nu de meeste westerse landen in economische crisis zitten, b) met investeringen uit het westen culturele/juridische normen in ontwikkelingslanden kunnen worden doorbroken, en c) dat dat allemaal vóór 2020 gaat gebeuren. Tekenend is dat onderzoekers van UNAIDS het nooit over ‘een einde aan aids’ gehad hebben: zij zijn veel voorzichtiger dan hun bazen.

In totaal is sinds 2001 ruwweg 48 miljard euro besteed aan aidsbestrijding in ontwikkelingslanden. De laatste paar jaar lijken de investeringen vruchten af te werpen: het aantal besmettingen en doden is gedaald.

Maar er is een plafond. Dat komt omdat het grootste probleem van aidsbestrijding de verdeeldheid is over de aanpak van aids.

Homo’s, prostituees en drugsgebruikers zijn belangrijke risicogroepen, maar in veel landen zijn die moeilijk te benaderen. Bijvoorbeeld omdat homoseksualiteit en prostitutie verboden zijn, of omdat alles wat druggebruik zou kunnen stimuleren niet geaccepteerd wordt. Ook speelt een belangrijke rol dat het gebruik van condooms in veel landen taboe is.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Op pagina 3 van 10 juni over aids staat dat volgens UNAIDS met een extra jaarlijkse investering van 4 miljard euro – ruwweg een verdubbeling – het aantal aidsdoden vóór 2020 gehalveerd kan worden. Dat is geen verdubbeling. Het huidige budget ligt net boven de 10 miljard zoals ook in het artikel staat.