Google Wallet kan doorbraak betekenen

Richard Clemmer van NXP heeft hoge verwachtingen van Google Wallet. Voor zijn bedrijf zijn andere trends echter veel belangrijker. „De Smart Home-markt groeit.”

Het mobiele betalingssysteem van Google zal in de komende jaren bijdragen aan een verdubbeling van de omzet van chips voor de zogenoemde near-field communication (draadloze communicatie over korte afstanden, NFC) van NXP Semiconductors, maar andere technologische ontwikkelingen beloven hogere groeipercentages, volgens de bestuursvoorzitter van de producent van halfgeleiders.

NXP levert de NFC-chips voor Google Wallet, een service waardoor consumenten kunnen betalen voor goederen en diensten of coupons en aanbiedingen kunnen ontvangen door met een met Googles Android besturingssysteem uitgeruste smartphone over speciale afleesapparatuur te zwaaien.

Mobielt betalen wordt gezien als een groeimotor voor NXP, maar zal in 2011 slechts 1 procent bijdragen aan de omzet, zegt bestuursvoorzitter Richard Clemmer tijdens een interview in het hoofdkwartier van het bedrijf in Eindhoven. Ondanks een verwachtte verdubbeling van de bijdrage aan de omzet in 2012 en 2013, zegt Clemmer dat hij betwijfelt of mobiel betalen ooit een tweecijferig aandeel zal hebben in NXP’s totale omzet van 4,4 miljard dollar (3 miljard euro) in 2010.

„Google zal mobiel betalen deze keer tot een succes maken”, stelt Clemmer, waar hij aan toevoegt dat de ogen van alle fabrikanten van handsets gericht zijn op de technologie die de aandacht heeft getrokken van banken en mobiele aanbieders die hun omzet willen diversifiëren. Ook de Finse fabrikant van mobiele telefoons Nokia maakt gebruik van NXP’s NFC-chips om de nieuwe technologie op sommige telefoons beschikbaar te maken.

Maar andere nieuwe technologieën beloven hogere groeipercentages voor NXP, zegt Clemmer. Een voorbeeld van zo’n nieuwe technologie is de GreenChip – een nieuw product waardoor consumenten en bedrijven door middel van hun smartphone of pc vanaf afstand lichten aan en uit kunnen zetten en de helderheid kunnen instellen terwijl ze energie besparen. Ook authenticatie, waarbij producenten de mogelijkheid krijgen om de oorsprong van ruwe materialen te achterhalen en te verifiëren, kan voor NXP een belangrijke groeimotor worden.

Authenticatie zou een grotere markt kunnen zijn dan mobiel betalen, maar kleiner dan de Smart Home-markt, waar verlichtingschips, chips voor huiselijke automatisering en slimmere meters onder vallen en waar in 2015 een totale markt ter waarde van 4,5 miljard dollar van verwacht wordt, stelt Clemmer.

Volgens Clemmer hebben de nieuwe technologieën als gemene deler dat NXP niet slechts een chip levert, maar ook de software- en beveiligingsprogramma’s, waardoor het een compleet ecosysteem wordt. En daarmee hoopt NXP de markt te kunnen verslaan.

De marktgroei voor de afdeling voor deze chips (High Performance Mixed Signal chips) wordt voor dit jaar grofweg op 10 procent geschat. Het segment waar chips voor in de auto, identificatie, draadloze infrastructuur, verlichting en mobiele applicaties onder vallen zal daarmee de totale marktgroei van halfgeleiders (naar verwachting zo’n 7 tot 8 procent) overtreffen. Maar Clemmer wil deze markt met tenminste 50 procent overtreffen.

NXP’s standaardproducten, waaronder transistors en diodes, zullen groeien conform de groei van de sector, zegt Clemmer, maar „standaardproducten voeren de volumes aan, leveren een goed rendement en geven ons de schaalgrootte om de kosten laag te houden”.

Ondanks Clemmers over het algemeen positieve blik op de markten van NXP maakt hij zich „zorgen over de wereldeconomie”. Zijn zorgen zijn niet zozeer op Europa gericht maar op een potentieel mindere periode in Azië, inclusief China, een regio die voor ongeveer 60 procent bijdraagt aan de totale omzet (Europa draagt hier 25 procent aan bij).

Met betrekking tot de recente speculaties over een mogelijke overname van NXP zegt Clemmer dat hij onderhandelingen met een potentiële overnamepartij zal starten als zo’n partij een hoge premie biedt, maar op dit moment is hij met geen enkele partij in gesprek. „Als een partij een premie van 80 procent biedt, dan zouden we beginnen met de onderhandelingen omdat dit de waarde voor onze aandeelhouders zou maximaliseren”, stelt Clemmer.

In april bracht De Telegraaf naar buiten dat NXP aan het onderhandelen was over een overname met de Amerikaanse chipgigant Intel , evenals met Qualcomm en Broadcom, maar ten tijde van de resultaten in mei stelde Clemmer dat hij met geen van de genoemde partijen gesprekken gehouden had.

Clemmer zegt dat hij niet verwacht dat de belangrijkste aandeelhouders van NXP, met name private equityfirma’s en pensioenfondsen, op korte termijn hun belang in het bedrijf zullen verkleinen nadat zij in maart een deel van hun aandelen verkocht hebben en vanwege het groeipotentieel voor het aandeel. Het aandeel is vanaf 1 januari dit jaar 22 procent gestegen vanwege de hoop dat technologieën als betalen met je mobieltje de groei van het in Eindhoven gevestigde bedrijf opstuwen. Het aandeel, genoteerd aan de Amerikaanse Nasdaq, sloot woensdag op 25,45 dollar, waarmee de waarde van NXP op 6,34 miljard dollar uitkomt. (Dow Jones)

    • Archibald Preuschat
    • Harm Luttikhedde