Gates ziet het ‘somber’ in voor de NAVO ‘als het zo doorgaat’

U.S. Secretary of Defense Robert Gates delivers a speech "Reflections on the status and future of the transatlantic alliance" in Brussels, June 10, 2011. REUTERS/Jason Reed (BELGIUM - Tags: POLITICS MILITARY) Robert Gates sprak de Europese denktank SDA toe in Brussel. Foto Reuters/Jason Reed

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft in een toespraak in Brussel hard uitgehaald naar het ‘gebrek aan politieke wil’ bij de NAVO-bondgenoten. De toekomst van het bondgenootschap ziet hij “grauw, zo niet somber” in.

Gates sprak een Europese denktank toe aan het eind van een 11-daagse tour door Europa. Het is zijn laatste maand in functie als minister van Defensie. Hij waarschuwde volgens persbureau AP dat toekomstige leiders van de Verenigde Staten “die niet gevormd zijn met het wereldbeeld van de Koude Oorlog” de investeringen in de NAVO wel eens te hoog zouden kunnen in vinden “in vergelijking met wat Amerika er voor terugkrijgt”.

Gates maakte geen geheim van zijn frustraties over de bureaucratie en de beperkte miiltaire inzet vanuit Europa in de oorlog in Afghanistan.

Eerder deze week liet Gates al blijken zich te ergeren aan het gebrek aan militaire steun binnen de NAVO bij de acties in Libië. Woensdag, in zijn laatste optreden bij de NAVO, richtte Gates zich tot de vijf landen die óf helemaal niet meedoen, zoals Duitsland en Polen, óf daar alleen beperkt aan deelnemen zoals Nederland, Spanje en Turkije. Gates riep hen op om zich méér in te zetten. Volgens een NAVO-functionaris vonden de collega-ministers zijn uitspraken “bot”.

    • Bart Hinke