FC Twente is de dupe van eigen succes

Succesvolle Belgische coach kiest voor een lucratieve klus in Saoedi-Arabië.

Derde keer op rij dat een trainer met een doorlopend contract vertrekt bij Twente.

Michel Preud’homme vertrekt al na één seizoen als trainer van FC Twente. De Belgische oud-doelman heeft de clubleiding laten weten in te willen gaan op een aanbieding uit Saoedi-Arabië. Hij kan bij de club Al-Shabab een tweejarig contract tekenen voor een jaarsalaris van naar verluidt ruim 2 miljoen euro.

„Zo weinig?”, reageert voorzitter Joop Munsterman met een lach op de berichtgeving over het salaris waarover Preud’homme in Saoedi-Arabië onderhandelt. Het is de derde achtereenvolgende keer dat hij een trainer met een doorlopend contract zijn – financiële – positieverbetering zal gunnen, in ruil voor een forse afkoopsom. Steve McClaren (Vfl Wolfsburg) en Fred Rutten (Schalke 04) gingen Preud’homme voor en werden binnen een jaar ontslagen bij hun volgende werkgever.

„De club is slachtoffer van zijn eigen succes”, stelt Munsterman. „Ik neem niemand wat kwalijk. Zo zit ik niet elkaar.” Toch, Enschede inruilen voor een lucratieve opdracht in het Midden-Oosten zou niets voor hem zijn. „Ik ben ook weleens gevraagd voor wat karweitjes in het voetbal. Maar ik zit zo niet in elkaar. Ik ben vergroeid met deze club. Voor trainers ligt dat anders.”

Preud’homme (52) won als opvolger van McClaren, die FC Twente in het seizoen 2009-2010 naar de landstitel leidde, in zijn eerste seizoen de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal. De ploeg was koploper tot op de laatste speeldag, maar moest het landskampioenschap na de laatste onderlinge competitiewedstrijd aan Ajax overlaten.

FC Twente speelde onder leiding van Preud’homme misschien wel beter en in ieder geval aantrekkelijker dan onder voorganger McClaren. De ploeg koos meer de aanval, met de intussen naar Ajax vertrokken middenvelder Theo Janssen in de rol van regisseur. De ploeg scoorde twee keer meer dan in het kampioensjaar, maar incasseerde elf tegentreffers meer.

De 58-voudig international Preud’homme – oud-doelman van Standard, KV Mechelen en Benfica – gelooft in zijn eigen aanpak, zonder inbreng van buitenaf. Zo voerde hij in zijn eerste week bij FC Twente besloten trainingen in. Met het aantrekken van sportpsycholoog Bill Beswick, die de ploeg hielp met de druk in de laatste speelronden, brak Preud’homme met een gewoonte. Bijna leverde dat drie prijzen op, tot FC Twente op de slotdag in een kolkende Arena werd afgebluft door Ajax.

Preud’homme, door zijn collega’s beloond met de Rinus Michels-Award voor beste trainer, kreeg kritiek op zijn emotionele gedrag langs de lijn, dat niet in het voordeel zou zijn van zijn spelers. Voetbalanalist Johan Derksen noemde hem een „ontoerekeningsvatbare dorpsgek”, tot verbazing van Belgische voetballiefhebbers. Zij meenden juist dat de trainer zich in Enschede veel rustiger gedroeg dan in zijn tijd bij AA Gent en Standard.

Munsterman zei bij het aantreden van Preud’homme een jaar geleden dat de oud-doelman volledig in de clubcultuur van FC Twente paste. De voorzitter staat nog altijd achter die woorden. „Hij is gedreven en bleek in staat de ploeg beter te maken. Hij heeft een aantal jongens laten doorbreken, zoal Nacer Chadli.”

Gertjan Verbeek is een belangrijke kandidaat om Preud’homme op te volgen, maar zijn huidige werkgever AZ sluit een vertrek uit. „Ze hoeven de auto niet te starten en de telefoon niet te pakken”, zei algemeen directeur Toon Gerbrands tegen Voetbal International.

Ook McClaren, Co Adriaanse en Michael Skibbe worden genoemd als nieuwe trainer van FC Twente. Adriaanse, de dure oud-coach van onder meer AZ en Ajax en afgelopen seizoen ontslagen door de Qatarese voetbalbond, was vorig jaar al in beeld bij de club uit Enschede. Met de Duitser Skibbe, dit seizoen ontslagen bij het gedegradeerde Eintracht Frankfurt, voerde FC Twente enkele seizoenen geleden al eens gesprekken. Hij koos destijds voor het Turkse Galatasaray.

Wie de nieuwe trainer ook wordt, Munsterman mikt bij de opvolging van Preud’homme niet op iemand die zich voor meerdere jaren aan de club bindt. „Die hoop heb ik opgegeven.”

    • Michiel Dekker