Facebook koopt Amsterdamse softwareontwikkelaar

Facebook heeft de Amsterdamse softwareontwikkelaar Sofa overgenomen. Het Nederlandse bedrijf laat dat vandaag weten op het eigen blog.

Sofa startte in 2006 en is de maker van enkele programma’s en apps voor het besturingssysteem van Apple. Het ontwikkelde onder andere Checkout, een kassasysteem voor winkeliers, en Kaleidoscope, waarmee softwarebestanden met elkaar kunnen worden vergeleken.

Checkout en Kaleidoscope worden, net als enkele andere programma’s van Sofa, niet door Facebook overgenomen. Wat daarmee gebeurt, legt Sofa hier uit. Een deel van het team verhuist binnenkort van Amsterdam naar Palo Alto en is van plan de grootste socialenetwerksite ter wereld “een typisch Nederlands tintje” te geven. Volgens Facebook gaan de ontwikkelaars niet alleen aan voor de Mac bedoelde producten werken.

Webwereld schrijft dat het al langere tijd de strategie van Facebook is om getalenteerd personeel in te lijven, in plaats van de buidel te trekken voor specifieke producten. In november vorig jaar was de overname van Drop.io van dezelfde aard.

Er is niet bekendgemaakt hoeveel van de elf Sofa-ontwikkelaars er naar Palo Alto verhuizen of hoeveel geld met de overname is gemoeid.

    • Peter Zantingh