Een ster is geen panacee

Merkwaardig genoeg bestaat een groot verschil tussen een restaurant dat nog net geen ster heeft en een restaurant dat net een ster heeft gekregen. De kwaliteit is ongewijzigd, maar de prijs gaat in de regel omhoog en het wordt drukker. Je moet langer van tevoren reserveren.

Dit geldt ook in het onderwijs. Ouders willen de beste school voor hun kinderen. Een ster zal ouders bevestigen in hun goede keuze. Tegelijkertijd zal een ster de belangstelling voor die school doen toenemen. Nu al wordt geloot – of anderszins geselecteerd – voor toelating tot scholen. Deze situatie zal niet verbeteren.

Kortom – ouders die voor hun kinderen excellente scholen willen uitkiezen, zullen nog vaker vergeefs aankloppen voor toelating. Sterren zijn, met andere woorden, een goedkope schijnoplossing. Kleine klassen en goede leerkrachten – daar gaat het om. Dat kost geld.

Frank de Winter

Amsterdam