Eén berichtje op de iPhone en de bijeenkomst ontploft

Overal praten FNV-leden over het pensioenakkoord, zoals gisteren in Rotterdam. FNV-voorzitter Agnes Jongerius lag zwaar onder vuur. „Waar haalt mevrouw Pollewop Jongerius het vandaan?”

Stoom afblazen in de pauze van de FNV Bondgenoten-vergadering in Rotterdam. In het midden: SP-kamerlid Paul Ulenbelt. Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Rotterdam. - Het is de iPhone van oud-havenwerker Herman de Haas die om half negen ’s avonds de vergadering opblaast. De kantine van het FNV-kantoor in de Rotterdamse deelgemeente Alexander is van muur tot muur gevuld met leden van FNV Bondgenoten. Ze zijn hier voor een ‘informatiebijeenkomst’ over het complexe pensioenstelsel en de lopende onderhandelingen, zoals die al de hele week in het land worden gehouden. Er zijn veel grijze haren en veel spijkerbroeken. De Haas (56), bondsraadslid, leest nu.nl.

Daar staat ineens dat het pensioenakkoord volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius al zo goed als rond is. En zónder de steun van Bondgenoten, de grootste van de 19 vakbonden binnen de FNV Vakcentrale. Dezelfde vakbond waar kort geleden het aftreden van Jongerius werd geëist, omdat ze te weinig uit de onderhandelingen met werkgevers en het kabinet zou halen. Het risico voor werkgevers blijft te groot, vindt Bondgenoten.

Terwijl Willem Noordman, hoofdbestuurder en portefeuillehouder pensioenen van Bondgenoten, voor de koffiepauze nog wat vragen beantwoordt, loopt De Haas naar voren. Een korte, kalende en vooral boze man die steeds harder brult als hij de microfoon krijgt.

Dat de zaal „staande de vergadering” in de maling wordt genomen door de FNV Vakcentrale. Waar „Mevrouw Pollewop Jongerius” het vandaan haalt met een „nog slechter akkoord” te komen waarbij Bondgenoten „het onderspit delft”. De Haas ziet maar één antwoord: „afsplitsing!”. Luid applaus.

De lange hoofdbestuurder Noordman staat er naast en hoort het aan. Hij heeft sinds ’s ochtends rekening gehouden met het scenario van een akkoord, maar de details kent hij ook nog niet, zegt hij. De leden pauzeren met koffie, thee en sigaretten. Noordman maakt printjes van de eerste internetberichten om ze voor te lezen aan de zaal. Hij ziet „anderhalf jaar werk” verkeerd lopen, zal hij na afloop zeggen.

Het nieuws kantelt de avond. Weg is de urgentie van Noordmans powerpointpresentatie over pensioenrendement, de uitleg over de jaarlijkse AOW-stijging met 0,6 procent en de discussie over de kosten van Japanse beleggingsadviseurs voor Nederlandse pensioenfondsen.

De prangende vraag is: hoe moet Bondgenoten in zijn eentje het gevecht aangaan tegen de rest? Tegen de werkgevers, het kabinet én de eigen FNV Vakcentrale?

„Dan moeten we wel naar Den Haag met z’n allen”, mompelt iemand in plat Rotterdams vanaf de voorste rij. „Dat doen we ook niet meer zo vaak.”

Er wordt geroepen dat Bondgenoten het land in gewone „Jip en Janneke-taal” moet wakker schudden. In plaats van brochures en flyers zouden de vakbonden de sociale media moeten bespelen. Op een actiesite zou iedereen simpel moeten kunnen uitrekenen wat het voor zijn pensioen betekent „als minister Kamp dit doordrukt.”

Het is zaak de morrende FNV-Bonden Abvakabo en Bouw mee te krijgen, zegt Patrick van Klint (51), werknemer van de Blue Band-fabriek in de wijk Feijenoord. „Als die met ons mee protesteren, dan wordt het een stuk gemakkelijker. Dan is het exit Agnes.”

Een verstekeling staat op en verklaart zich solidair. Het is Robert van de Ridder, actief CNV-lid. „Als vakbonden moeten we met één mond spreken”, zegt De Ridder. De vraag wie de lasten van de vergrijzing, de stijgende levensverwachting en de financiële crisis opvangt, verdeelt iedereen, zegt hij. „In de pensioendiscussie worden we allemaal tegen elkaar uitgespeeld. Jong tegen oud. Werknemers tegen uitkeringsgerechtigden. AOW’ers tegen gezonden mensen.”

Hij belooft steun binnen de CNV te zoeken. „Net als in 2004 toen we samen op het Haagse Malieveld stonden.”

Aad Borsboom (55), Bondgenotenlid en pensioenverzekeraar, ziet een flinke generatiekloof. „De solidariteit ontbreekt”, zegt hij. „Ouderen zijn niet bereid om wat in te leveren. En jongeren zijn niet geïnteresseerd in pensioenen. Kijk maar eens om je heen, dat zegt genoeg.”

    • Eppo König