E-mails Palin onder grote belangstelling openbaar gemaakt

Voormalig gouverneur van Alaska Sarah Palin voor haar tourbus. Foto AP

De Amerikaanse staat Alaska heeft duizenden e-mails van Sarah Palin openbaar gemaakt. Het gaat om berichten verstuurd en ontvangen tijdens haar eerste 21 maanden als gouverneur van Alaska. In 2008 werd ze onverwacht running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, waardoor ze tijdens de presidentsverkiezingen van 2008 kans maakte om vice-president te worden. Al tijdens die periode kwamen de eerste verzoeken binnen van journalisten en geïnteresseerden om de e-mails in te kunnen zien. Er ontstond veel aandacht voor haar, ze had slechts een termijn als gouverneur en een burgemeesterschap van een dorpje in Alaska als politieke ervaring. Onder de Freedom of Information-wet, vergelijkbaar met de Nederlandse Wet openbaarheid van bestuur, moesten de e-mails vrijgegeven worden.

Papier

Na drie jaar is het dan eindelijk zover. Een vertraging die te maken heeft gehad met de grote hoeveelheid berichten en met het grote aantal aanvragen. De e-mails worden alleen uitgeprint afgeleverd. Het pakket bestaat uit 24.199 pagina’s en het weegt 45 kilo. Nieuwsorganisaties moesten bij de overhandiging van de documenten dan ook meerdere dozen met zich meeslepen om in bezit te komen van de documenten. Inmiddels is de race om de eerste onthulling begonnen. The Guardian is een liveblog begonnen over de e-mails. Op de site The Huffington Post zijn ook de eerste e-mails al openbaar gemaakt. Mensen worden opgeroepen mee te lezen. Ook op de site van de New York Times zijn e-mails te vinden.

Onaangedaan

Palin zei onaangedaan te zijn over het vrijgeven van de mails. Volgens haar is elke steen in haar leven al omgedraaid, en is alles al gezegd en geschreven over haar tijd als gouverneur. Maar ook zei ze dat sommige e-mails niet bedoeld zijn voor onthulling en dat ze verwachtte dat sommige mensen de boodschappen uit hun context zullen trekken. Haar advocaten hebben wel de kans gekregen om de berichten door te nemen. Dit heeft niet geleid tot het tegenhouden van het onthullen van e-mails of het aanpassen van de inhoud ervan.

    • Dirk-Jan Zom