Duitsland stemt in met nieuwe steun aan Griekenland

Demonstranten protesteren voor het Griekse parlement tegen de economische malaise in het land. Foto: AP / Petros Giannakouris

Het Duitse parlement heeft vanmorgen ingestemd met nieuwe steun aan Griekenland. De Bondsdag koppelt de financiële hulp aan strenge voorwaarden.

De belangrijkste voorwaarden:

  • Banken moeten deelnemen aan de kosten van een Griekse redding.
  • Recht van inspraak voor de Bondsdag bij mogelijke nieuwe beslissingen over hulp aan Griekenland of andere landen.
  • Een strikte hervormingskoers van Griekenland.

De Duitse minister van Financiën Schäuble had vanmorgen gepleit voor nieuwe hulp en waarschuwde voor de stabiliteit in de eurozone. Hij wees erop dat Duitsland „als economisch succesvolste land van Europa” het grootste voordeel heeft van stabiele wisselkoersen door de gemeenschappelijke munt.

„Omdat we het grootste voordeel hebben, hebben we ook de grootste verantwoordelijkheid” - Schäuble.

De Europese Centrale Bank is tegen een gedwongen bijdrage van banken en pensioenfondsen in een reddingsactie. President Trichet van de ECB vreest dat als banken gedwongen worden mee te werken de markten dit zullen zien als een faillissement van Griekenland. Als banken obligaties langer aan moeten houden, betekent het dat Griekenland schulden niet aflost op het vooraf afgesproken moment. Dan kan worden gezien als een faillissement.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een achtergrondverhaal van economieredacteur Melle Garschagen over de ruzie tussen Duitsland en de ECB over de eurocrisis. Of lees het artikel, andere stukken over de eurocrisis, vanaf 16.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees).