Doden bij legeracties en protesten Syrië

Syrische vluchtelingen scanderen leuzen en houden bordjes omhoog in een vluchtelingenkamp in Turkije nabij de Syrische grens. "We eisten vrijheid en we werden vluchtelingen", staat er op het bord rechts. Foto AFP

Bij aanvallen op een dorpje in het noorden van Syrië en bij verschillende protesten in het land zouden 32 doden zijn gevallen, zo melden Syrische activisten aan persbureau AP. Inmiddels zijn zo’n 4.000 Syriërs de grens met Turkije over gevlucht om aan het geweld te ontsnappen, melden Turkse media.

Volgens een lid van de Syrische oppositie heeft een menigte het rechtsgebouw en het politiebureau van het dorp Maarat al-Numan in de brand gestoken. Hierop reageerde het Syrische leger met beschietingen door tanks. De BBC meldt dat hier meerdere doden en gewonden bij gevallen zijn.

Syrische troepen waren vanmorgen al onderweg naar Jisr al-Shughour, ook in de buurt van Turkije, om daar “orde en veiligheid” terug te brengen, meldde de Syrische staatstelevisie. In de plaats nabij de grens met Turkije werden eerder deze week, naar nu blijkt, 120 leden van ordediensten gedood door gewapende troepen. Het leger is nabij de stad, maar deze zou uitgestorven zijn.

Update 22:04: Persbureau Reuters meldt dat het Syrische leger helikopters heeft ingezet om de protesterende menigte in Maarat al-Numan uit elkaar te jagen. Volgens een ooggetuige zouden vijf helikopters met machinegeweren geschoten hebben op een massa van tienduizenden demonstranten. Het is de eerste melding van de inzet van de luchtmacht tegen protesten in Syrië.