Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

EHEC-bacterie aangetroffen op taugé

Kiemgroenten in een supermarkt in Berlijn. REUTERS / Wolfgang Rattay

De dodelijke EHEC-bacterie is aangetroffen op taugé van een biologische boerderij in de Duitse deelstaat Nedersaksen, meldt persbureau Reuters. Vanmorgen werd al bekend dat lokaal geteelde kiemgroenten, zoals taugé, de oorzaak zijn van de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland.

De partij zou komen van een boerderij in het dorpje Bienenbüttel. Vanmorgen meldde het Robert Koch Instituut, het Duitse Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding dat er geen EHEC op de taugé van een boerderij in Nedersaksen was aangetroffen, maar dat er voldoende reden was om aan te nemen dat kiemgroenten de bron zijn van de uitbraak.

De afgelopen weken was niet duidelijk waar de bron van de besmetting lag. Aanvankelijk wees alles in de richting van komkommers, maar dat spoor liep dood, waarna achtereenvolgens tomaten, sla en taugé als schuldigen werden aangewezen.

Tot dusver zijn 29 mensen overleden aan de EHEC-bacterie en 3000 mensen ziek geraakt. In 12 landen andere Europese landen en in de Verenigde Staten zijn mensen besmet geraakt met de bacterie.