De Tammy Wynette-vrouw is verdwenen

Stand by your man. Dat was in de VS het devies voor vrouwen van overspelige politici.

Maar recentere seksaffaires duiden op een trendbreuk. „Mannen zijn honden.”

Hij stond er alleen voor, in dat zaaltje in New York eerder deze week. Congreslid en Democraat Anthony Weiner bekende tegenover de daar verzamelde pers dat hij „ontuchtige foto’s” van zichzelf had verstuurd naar vrouwen die hij kende via internet. Met tranen in zijn stem verontschuldigde hij zich. Met name tegenover zijn vrouw Huma Abedin, met wie hij nog geen jaar geleden trouwde. Maar Abedin, een assistent van minister Clinton (Buitenlandse Zaken), was zelf afwezig – een breuk met een lange traditie.

Stand by your man, zong Tammy Wynette in 1968. Tot voor kort was dit het draaiboek voor bedrogen echtgenotes van Amerikaanse politici. In 1992 redde Hillary Clinton de presidentscampagne van haar man Bill door naast hem op de bank te zitten bij een televisie-interview over een verhouding met een journaliste. Of neem Silda Spitzer, de vrouw van gouverneur Eliot Spitzer die in 2008 aftrad na seks met prostituees. Tijdens zijn publieke boetedoening stond Silda naast haar man. Een traditie die ver terug gaat in de geschiedenis van Amerika: de vrouw van de overspelige Alexander Hamilton (1755-1804), een van de founding fathers, was zijn vurigste verdediger.

In de huidige affaire rond Strauss-Kahn is het devies van Tammy Wynette nog springlevend. De voormalig IMF-voorman strijdt om zijn onschuld met zijn Franse vrouw aan zijn zijde. Maar in Amerika lijken die tijden voorbij. Amerikaanse zondaars worden steeds minder vaak door hun vrouwen geflankeerd. Het overkwam gouverneur Mark Sanford, toen hij met een minnares in Argentinië werd betrapt. Zijn vrouw vroeg een scheiding aan.

Ook Elizabeth Edwards bleef achter de schermen. Haar man John Edwards, die twee keer meedeed aan de presidentiële voorverkiezingen van de Democraten, bekende in een interview met ABC dat hij een affaire had gehad. Edwards portretteerde zijn vrouw als de archetypische Tammy Wynette-vrouw. Hij had zijn affaire opgebiecht, zij had hem vergeven. En o ja, dat ze niet op de voorgrond trad was op zijn eigen verzoek.

Huma Abedin, die volgen geruchten zwanger is, heeft zich niet aan de media vertoond. Volgens The New York Times is ze na Weinergate, zoals de online escapades van haar man zijn gedoopt, afgelopen woensdag volgens plan met Hillary Clinton naar Noord-Afrika gereisd. De kans dat Abedin het publiekelijk voor Weiner opneemt, is klein, denken commentatoren. Want wat moet ze zeggen? Het is „iets te jaren vijftig” voor vrouwen om over hun hart te strijken en te verzuchten dat mannen nu eenmaal mannen zijn, schrijft Megan McArdle op het blog van tijdschrift The Atlantic.

Columnist Maureen Dowd van The New York Times maakt een soortgelijke analyse. Waar vrouwen zich vroeger neerlegden bij het overspelige gedrag van hun mannen en feministen in de jaren zeventig de illusie hadden mannen te kunnen veranderen, hebben moderne vrouwen met „post-feministische gelatenheid” de hoop opgegeven. Na al die jaren van seksschandalen zijn Amerikaanse vrouwen op het ergste voorbereid, zegt Dowd, en zijn ze tot de conclusie gekomen: mannen zijn honden.

    • Ykje Vriesinga