De bedrieger staat er alleen voor

Amerikaanse vrouwen passen ervoor nog naast hun mannen te staan als die voor camera’s seksuele escapades onthullen. De schone schijn bedriegt niet meer: mannen zijn honden.

Hij stond er alleen voor, in dat zaaltje in New York eerder deze week. Congreslid Anthony Weiner bekende tegenover de daar verzamelde pers dat hij „ontuchtige foto’s” van zichzelf had verstuurd naar „zo’n zes vrouwen” die hij kende via internet. Met tranen in zijn stem verontschuldigde Weiner, een Democraat, zich. Met name tegenover zijn vrouw Huma Abedin, met wie hij nog geen jaar geleden trouwde. Maar Abedin, een assistent van Hillary Clinton, liet zich niet zien – een breuk met een lange traditie.

Stand by your man, zong Tammy Wynette in 1968. Tot voor kort was dit het draaiboek voor bedrogen echtgenotes van Amerikaanse politici. In 1992 redde Hillary Clinton de presidentscampagne van haar man Bill door dicht naast hem op de sofa te zitten bij een tv-interview over een verhouding met een model en actrice. Of, recenter, Silda Spitzer, de vrouw van gouverneur Eliot Spitzer die in 2008 aftrad na de onthulling dat hij seks had gehad met prostituees. Tijdens zijn publieke boetedoening stond een zwijgende Silda met neergeslagen ogen naast haar man.

De traditie gaat ver terug in de geschiedenis van Amerika. Toen Alexander Hamilton (1755 – 1804), een van de founding fathers, een affaire bleek te hebben, was zijn vrouw Elizabeth Schuyler Hamilton zijn vurigste verdediger.

In het seksschandaal rondom Dominique Strauss-Kahn is het adagium van Tammy Wynette nog springlevend. De voormalig IMF-voorman strijdt om zijn onschuld, met zijn eveneens Franse vrouw aan zijn zijde. Maar onder Amerikanen lijken die tijden voorbij.

Bij de laatste reeks seksuele schandalen in de VS werden de zondaars niet door hun vrouw geflankeerd. Nadat in de zomer van 2009 bleek dat gouverneur Mark Sanford niet in de Appalachen aan het wandelen was, zoals hij tegen zijn gezin had gezegd, maar bij zijn minnares in Argentinië verbleef, weigerde zijn vrouw Jenny hem bij te staan. Ze vroeg een scheiding aan. En schreef een boek over haar leven na het schandaal, getiteld Staying True.

Achteraf lag de trendbreuk bij John Edwards. De senator, vicepresidentskandidaat voor de Democraten in de verkiezingen van 2004, bekende in 2008 in een interview met ABC een affaire met een medewerkster van zijn campagneteam. Zijn vrouw Elizabeth verscheen niet voor de camera. Hij had dat haar zelf gevraagd, zei Edwards vanuit hun woonkamer. „Ik heb geen schild nodig.”

Maar Edwards portretteerde Elizabeth tijdens het interview wel als de archetypische Tammy Wynette-vrouw. Hij had haar zijn affaire opgebiecht, zij had hem zijn misstap vergeven, zei Edwards. De barmhartige vrouw die vergiffenis verleent, dat is de rol van de echtgenote in het script voor publiekelijke boetedoening.

Huma Abedin, die zwanger is volgens anonieme bronnen in de New York Times, heeft zich niet aan de media vertoond. Na de onthulling van Weinergate, zoals de online escapades van haar man zijn gedoopt, reisde Abedin woensdag met minister Clinton naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De kans dat Abedin het nog publiekelijk voor Weiner gaat opnemen, is klein, denken commentatoren. Want wat te zeggen? Het is „iets te jaren vijftig” voor vrouwen om met de hand over hun hart te strijken en te verzuchten dat mannen nu eenmaal mannen zijn, blogt Megan McArdle van tijdschrift The Atlantic.

Columnist Maureen Dowd van de New York Times maakte een vergelijkbare analyse. Waar vrouwen zich vijftig jaar geleden neerlegden bij overspelig gedrag van hun mannen, en feministen in de jaren zeventig de illusie hadden hen te kunnen veranderen, hebben vrouwen nu met „post-feministische gelatenheid” de hoop opgegeven. Na al die jaren van seksschandalen van politici zijn Amerikaanse vrouwen geconditioneerd om het ergste te verwachten, zegt Dowd, en zijn ze tot de conclusie gekomen: mannen zijn honden.

    • Ykje Vriesinga