Dagje kunst met coryfee

Samson, Noor en Bolkestein. Foto Jeronimus van Pelt
Samson, Noor en Bolkestein. Foto Jeronimus van Pelt Jeronimus van Pelt

Aan een reeks vooraanstaande persoonlijkheden biedt de Rotterdamse kunstenaar Daan Samson (37) een geheel verzorgde dag aan in de omgeving van de Witte de Withstraat, de kunstbuurt van Rotterdam. Pure verwennerij is het en tegelijkertijd kunst. Het (beeld)verslag van de dag publiceert hij als gratis tabloidkrant. Eerder was er al het verslag van zijn dag met jeugdidool Ad Visser, nu verschijnt de krant van zijn dag met VVD-coryfee Frits Bolkestein.

„Alle deuren vlogen open”, vertelt Samson tevreden. De 78-jarige Bolkestein was in gezelschap van zijn lieftallige kleindochter Noor die in Amsterdam kunstgeschiedenis studeert. De dag begon met koffie en taart in het café van de Kunsthal en daarna werd een groot aantal culturele instellingen bezocht, zoals het Museumpark en Huis Sonneveld. Samson overlaadt zijn gasten ook met cadeaus – Ad Visser zag zich met een designfiets begiftigd, Bolkestein kreeg enkele Gispen-meubelen.

De inwendige mens werd bij dit alles niet vergeten: de drie lunchten in het exclusieve restaurant De Engel van Herman den Blijker en genoten het afscheidsaperitief in café De Witte Aap. Het was een geslaagde dag, meent Samson: „Een interessante man”. Van conceptuele kunst als Samson bedrijft, had hij kennelijk weinig weet: „Waar betaalt u dat van, meneer Samson, vroeg hij regelmatig”. Samson had onder andere voor hem gekozen omdat hij vorig jaar had verklaard dat er juist meer geld naar cultuur moest, in afwijking van het door de VVD gesteunde kabinetsbeleid. „Al zei hij er toen bij dat dit ten koste van ontwikkelingssamenwerking moest. Toch kun je terugverlangen naar de tijd dat er zulke politici waren.”

De tabloidkrant is volgende week gratis beschikbaar in de omgeving van de Witte de Withstraat.

Raymond van den Boogaard