Costerprijs voor Gerrit Noordzij

Vormgever, typograaf en schrifttheoreticus Gerrit Noordzij heeft de Laurens Janszoon Costerprijs 2011 gewonnen.

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de wereld van het boek. Op 25 november is de uitreiking in Haarlem.

Gerrit Noordzij (Rotterdam, 1931) begon zijn loopbaan als grafisch ontwerper en boekbindersleerling. In zijn vrije tijd ontwierp hij letters. Hij verzorgde voor tientallen uitgeverijen de vormgeving van de boeken, sinds 1978 voornamelijk voor uitgeverij Van Oorschot. Verder heeft hij de akte van troonsafstand door koningin Juliana en de trouwakte voor prinses Beatrix ontworpen, vervaardigde hij talloze affiches, postzegels en munten en maakte hij tekeningen, houtgravures, kopergravures en inscripties in steen en glas.

Hij schreef computerprogramma’s en boeken, waaronder The stroke of the pen, Das Kind und die Schrift, De streek, Theorie van het schrift en De handen van de zeven zusters.

Noordzij leidde veel Nederlandse typografen op aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Hij was er gevreesd om zijn dominantie, maar zei ook: „Ik trek geen talent aan, als leraar wakker ik het slechts aan.” Begin dit jaar schonk Noordzij zijn archief aan Bijzondere Collecties van de UvA. Tien jaar geleden tekende Noordzij een nieuwe versie van het Lux et Libertas-embleem van NRC.

De vorige winnaar was Laurens van Krevelen, van 1972 tot 2001 hoofdredacteur en directeur van uitgeverij Meulenhoff, vertaler en essayist. (NRC)