Clubhuis

Toen we hadden bedacht dat al die moslims die ons land overspoelen verplicht net zo moeten worden als wij, beseften we dat we dan zelf eerst wel moesten weten wie wij zijn. Er werd een professor aangesteld om ons dat uit te leggen. Hij heette Frits van Oostrom en hij stelde de Historische Canon op, een soort geschiedenisganzenbord met veertig vakjes. Als je daarop terecht kwam, moest je weten wie Willem van Oranje was of Annie M.G. Schmidt. Daarmee was ons nationale identiteit bijna afdoende vastgelegd. Bijna. Want wat er nog ontbrak, was een clubhuis waarin er lekker historisch kon worden geganzenbord om de jeugd en de immigranten in te peperen wat het betekent om Nederlander te zijn. Zo werd het idee geboren voor een Nationaal Historisch Museum, de love baby van de linkse populist Paul Marijnissen. Het was zijn antwoord op de toenemende populariteit van de rechtse populist Wilders. Niemand heeft ooit begrepen wat er in dat museum zou moeten worden tentoongesteld. Het stokje van Oldenbarnevelt misschien. Of het pistool waarmee Pim Fortuyn is vermoord. De roze zomersmoking van Louis Couperus of het glitterpak van Willem Ruys. Het scheerapparaat van Lubbers of de racefiets van Van Agt. Of een oudhollandsch ganzenbord. Al die gezellige, knusse dingetjes die ons herinneren aan de goede oude tijd, toen Mies Bouwman op televisie was en er nog geen moslims bestonden.

Het is er nooit gekomen. Na jarenlang gesteggel over de locatie en de inrichting van het museum heeft de regering er deze week definitief een streep door gehaald. De subsidie is ingetrokken. Het museum zal er nooit komen.

Wat verbaast, is dat gedoogbaas Wilders zich koest houdt. De PVV is toch bij uitstek de partij van nationaal historisch besef. Dat bleek al uit het feit dat ze NSB-vlaggen in de fractiekamer hadden opgehangen. Het is bij uitstek de partij die waarde hecht aan onze nationale identiteit. Waarom protesteert zij niet tegen het schrappen van het Nationaal Historisch Museum? Ik zal zeggen waarom. Vanwege het woord ‘museum’. Nationale identiteit is een groot goed voor de PVV, maar het moet natuurlijk niet te veel op kunst gaan lijken.

Ilja Leonard Pfeijffer

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In de column van Ilja Leonard Pfeijffer op de Opiniepagina van 10 juni staat dat het Nationaal Historisch Museum de love baby van Paul Marijnissen is. De columnist bedoelde Jan Marijnissen.

    • Ilja Leonard Pfeijffer